Vill du bli en bättre chef eller lagspelare? I så fall kan du dra nyttiga lärdomar från en berättelse om en jury i kris.
Filmklassikern som kan vässa ditt ledarskap
Mest läst i kategorin
”12 edsvurna män” handlar om en jury som fått en i första taget solklar uppgift – att döma en 18-årig man som är misstänkt för mord på sin far.
Henry Fonda spelar en av jurymedlemmarna som efter mycket om och men lyckas få igång en konstruktiv diskussion med viktiga frågeställningar.
En efter en ändrar sig jurymedlemmarna efter att ha vridit och vänt på bevisningen och vittnesmålen.
Denna klassiska film från 1957 kan enligt professorn och ledarskapscoachen Susan Lucia Annunzio ge värdefulla insikter i ledarskap och samarbete, skriver Wall Street Journal.
Inspireras av kommunikationsstilen
Genom att anamma kommunikationsstilen som skildras i ”12 edsvurna män” kan man som ledare uppmuntra till diskussioner och hjälpa sitt team att fatta bättre beslut.
Annunzio framhåller att det som ledare är viktigt att verkligen observera hur det ser ut bland medarbetarna.
Är det kanske någon i gruppen som alltid utgår ifrån att vederbörande har rätt och att alla andra har fel? Eller finns det någon anställd som dominerar diskussionen så att andra blir ignorerade och viktiga synpunker aldrig kommer fram? Hur ser hierarkin i gruppen ut?
En förvandling
Genom att ställa öppna frågor och ifrågasätta sina kollegors förutfattade meningar, leder Fondas karaktär juryn till ett mer genomtänkt beslut.
Ledare kan ta inspiration från ”12 edsvurna män” genom att uppmuntra till diskussion, utmana fördomar och bättre lyfta fram varje teammedlems unika erfarenheter, menar ledarskapscoachen.
Här är några konkreta tips för ledare:
- Håll dig lugn och döm inte för snabbt.
- Ställ öppna frågor som ”Hur vore det om…?” eller ”Kan vi försöka…?”.
- Lyssna på alla och dra nytta av teamets olika erfarenheter.
- Kombinera idéer och erfarenheter för bättre lösningar.
Läs mer:
Fyra frågor som kan göra dig till en bättre chef. Realtid
Så blir du en bättre chef – med knep från juridiken. Realtid
Så kan lycklig personal ge bättre avkastning. Realtid