Mat & DryckHelg

Känns det trögt? Koka en soppa!

Jens Linder bjuder denna vecka på tre soppor som både ger värme och energi. Foto (matbild): Jens LinderJens Linder bjuder denna vecka på tre soppor som både ger värme och energi. Foto (matbild): Jens Linder
Jens Linder bjuder denna vecka på tre soppor som både ger värme och energi. Foto (matbild): Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

Är hösten kämpig? Slå av på takten och koka soppa! Här bjuder Jens Linder på tre ångande alternativ.

Jens Linder

November månad kan vara motig. Mörkret tätnar, temperaturen sjunker och för många även humöret. Mitt första råd är att ta det lite lugnt med allt. Det här är inte perioden att slita och visa sig på styva linan. ”Du min vän är mindre viktig än du tror” för att citera Tage Danielsson. Och ni som är chefer, ge era anställda lite andrum. Hur viktigt är det egentligen att säkra säljstrategin eller inventera just idag?

Råd nummer två är att laga och äta soppa. Ingen matgenre är så tröstande och uppbygglig som den varma och flytande. Så många människor går omkring med lite vätskebrist, och en inre kyla just nu. Soppan löser båda problemen. Ett särskilt tips är att börja äta soppa till frukost. Det gjorde man i det gamla bondesamhället, och det ger en bra start på dagen.

Det finns så många goda soppor att välja mellan: Svensk ärtsoppa, fransk löksopppa, oxsvanssoppa, tomatsoppa, New England Clam Chowder för att nämna några av mina favoriter. I dag har jag valt tre lättlagade och lite mer okända varianter. Men jag lovar att återkomma i ämnet med lite klassiker. Sörpla på och koppla av!

Annons

Foto: Jens Linder

Tjeckisk bönsoppa – bílá fazolová polévka
Den här tjeckiska soppan är ett exempel på hur helheten är större än summan av delarna. Ingredienslistan får en kanske inte att sjuda av förväntning. Men tro mig, slutresultatet är enormt smakligt och smeksamt.

4 portioner

Annons

5 matskedar smör
1 ½ dl hackad gul lök
2 tsk finhackad vitlök
100–200 g varmrökt sidfläsk eller bacon i tärningar
5 dl kycklingbuljong eller kalvbuljong
½ tsk torkad mejram
½ tsk torkad mejram
nymald svartpeppar
600 g stora vita kokta bönor med spad (cirka 2 burkar)
2 dl smetana, crème fraiche eller tjock yoghurt + 2 msk vetemjöl

1. Smält och fräs löken på medelhög värme under omrörning i fem minuter tills hacket börjar bli genomskinligt.
2. Tillsätt vitlöken och baconbitarna och låt fräsa ytterligare 2–3 minuter.
3. Häll buljongen och strö i timjan och mejram. Låt sjuda i några minuter. Häll bönorna med hälften av spadet. Låt sjuda upp.
4. Sänd värmen och tillsätt blandningen av surgrädde och mjöl. Låt sjuda mycket försiktigt (det får inte koka, då kan grädden spricka).  Smaka av.
5. Servera i varma tallrikar, gärna med ett rustikt bröd.

Foto: Jens Linder

Annons

Kyckling– och ingefärssoppa
Den här klara soppan är inspirerad av flera östasiatiska förlagor. Den får sin härliga och lite ovanliga smak genom att ingefärsskivorna fräses med skalet kvar. En som vill ha en lite mer lättäten soppa kan fiska upp kycklingbitarna, låt svalna, rensa och lägga tillbaks köttet.

4 portioner

1,2 kg kycklingben
3 matskedar rostad sesamolja
100 g färsk ingefära med skal
1 liter vatten
½ lite kycklingbuljong
2 salladslökar
1–2 tsk soja

1. Skölj kycklingen och torka den med en pappershandduk. Skälj ingefäran och skär den i skivor (cirka 3 millimeter).
2.  Värm en tjockbottnade gryta (eller wok) till hög värme tills det börjar ryka. Sänk värmen till medel och vänta ett par sekunder. Tillsätt sedan sesamoljan tillsammans med den skivade ingefäran. Låt skivorna bryna. Rör om och vänd tills alla har en gyllene färg. Fiska upp ingefäran.
3. Skruva upp värmen igen till hög och stek kycklingbenen (i omgångar om det behövs) tills de fått färg på alla sidor.
4. Sänk värmen igen till medel och ingefäran, vatten och buljong.
Sätt på lock och låt sjuda på medelvärme i en halvtimme.    Soppan är klar när kycklingbenen är mjuka.
6. Tillsätt salladslök, smaka av med soja. Servera.

Foto: Jens Linder

Misosoppa med pak choi
En extra smaksatt misosoppa som är god till frukost. Eller som förrätt. Den asiatiska salladen pak choi finns i alla fler välsorterade matbutiker, liksom miso, mirin och fisksås.

4 småportioner

1 liter vatten
1 tsk finriven färsk ingefära
½ tsk fisksås eller 1 tsk riven bonito
1 finhackad salladslök, både det gröna och det vita
1 tsk finhackad mild grön chili
1 tsk japansk soja
1 tsk mirin
4 msk vit miso + ½ dl vatten
2 dl finstrimlad pak choi eller annan sallad

1. Riv ingefäran, finhacka salladslök och chili. Blötlägg algerna i ljummet vatten i fem minuter och låt rinna av i en sil.
2. Koka upp vattnet med ingefära, fisksås, salladslök och chili.
3. I en liten bunke, blanda soja, mirin, miso och ½ dl vatten. Rör om tills mison löser sig. Häll ner i soppkoket. Smaka av. Lägg i pak choi. Ta av från värmen. Servera.

Annons