Realtid

Olaglig finansiell verksamhet ska kriminaliseras

Närbild på person som bedriver bokföring.
Även försök, förberedelse och stämpling till grovt olovlig finansiell verksamhet ska bli straffbara. (Foto: Unsplash)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Om ett år kan det bli straffbart att bedriva finansiell verksamhet utan tillstånd från Finansinspektionen. Så ser straffskalan ut – och då väntas lagen träda i kraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har genomfört en insats i Göteborg mot betalförmedlare, så kallade hawala-verksamheter, där 635 000 kronor i kontanter beslagtagits.

Brottsmisstankarna gäller grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt som har pågått sedan 2022. Tre personer frihetsberövades men släpptes efter förhör – och misstankarna kvarstår.

”Insatsen gav önskat resultat. Dels har vi kunnat störa pågående brottslighet, dels har vi gjort ett omfattande beslag av kontanter samt säkrat annan viktig bevisning som stödjer brottsmisstankarna som vi utreder”, säger Daniel Larson, kammaråklagare vid EBM i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hawala är en oreglerad penningförmedling som kriminella ofta använder för att föra ut brottsvinster anonymt till länder utan fungerande bankväsende.

Läs mer: Tvättade halv miljard – kan få 37 års näringsförbud. Realtid

Kan ge upp till sex års fängelse

Regeringen har nyligen lagt fram lagförslag om att kriminalisera olovlig finansiell verksamhet. Finansdepartementet föreslår att bedrivandet av finansiell verksamhet utan Finansinspektionens tillstånd eller registrering ska kriminaliseras.

Brottet ska delas in i normalgraden och grovt brott – med straff på böter eller fängelse upp till två år för normalgraden och fängelse mellan sex månader och sex år för grovt brott.

ANNONS

Ringa fall undantas från straffansvar, men försök, förberedelse och stämpling till grovt brott blir straffbara.

Missa inte: Företagare svindlade banker på 27 miljoner. Realtid

ANNONS

Då träder lagen i kraft

Hemliga tvångsmedel föreslås kunna användas i förundersökningar som rör grovt olovlig finansiell verksamhet. Brottsbekämpande myndigheter ska också kunna inhämta uppgifter enligt inhämtningslagen.

Tullverket föreslås få utökade befogenheter att kontrollera överföring av kontanta medel över EU-gränser, med anmälnings- och redovisningsskyldighet för belopp över 10 000 euro. Brytande mot dessa regler kan leda till böter, skriver Dagens Juridik.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025.

Läs mer: Friad industriman stämmer staten för rättighetskränkningar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]