Realtid

Lönebidrag i fel fickor – 120 miljoner kan återkrävas

lönebidrag
"Väldigt frustrerande", tycker Utbetalningsmyndighetens generaldirektör Per Eleblad. (Foto: Utbetalningsmyndigheten)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 14 maj 2025Publicerad: 14 maj 2025

Var tionde krona i lönebidrag och nystartsjobb betalas ut på felaktiga grunder. Nu inleder Utbetalningsmyndigheten och Arbetsförmedlingen en digital offensiv mot fusket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Mutbrottslingarna blir yngre – och djärvare

13 juni 2025

Ersättningar som ska hjälpa personer långt från arbetsmarknaden hamnar istället i kriminellas fickor.

Det visar en ny rapport från Utbetalningsmyndigheten som kartlagt omfattande systematiskt missbruk av arbetsmarknadsstöd.

Missa inte: Kriminella nätverk länsar välfärden: ”Upprörande”. Realtid

Genom att korsa registerdata har myndigheterna identifierat hundratals fall där personer med lönebidrag samtidigt haft extrajobb värda tiotusentals kronor i månaden, eller där nystartsjobb beviljats personer som inte ens varit arbetslösa.

”Det är väldigt frustrerande att se hur ersättningar som ska hjälpa dem som står långt ifrån arbetsmarknaden missbrukas av kriminella”, säger Per Eleblad, generaldirektör på Utbetalningsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Två problemområden

I en första omgång beräknar myndigheterna att 120 miljoner kronor kan återkrävas.

Rapporten pekar på två primära problemområden: personer med lönebidrag som har stora extrainkomster, och personer med nystartsjobb som aldrig varit arbetslösa.

ANNONS
lönebidrag
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson. (Foto: Arbetsförmedlingen)

Utbetalningsmyndighetens beräkningar visar att fem procent av personerna med lönebidrag har extrainkomster på över 10 000 kronor i månaden.

Detta indikerar antingen en högre arbetsförmåga än vad som uppgivits eller att anställningen är fiktiv. Det handlar om cirka 90 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar bara för beslut som togs 2023, enligt rapporten.

ANNONS

Få upptäcks

Samtidigt framgår att fyra procent av personerna som beviljats nystartsjobb aldrig varit arbetslösa och därmed inte tillhört målgruppen. Detta har lett till felaktiga utbetalningar på uppskattningsvis 30 miljoner kronor.

Särskilt alarmerande är den låga upptäcktsgraden.

Sverige: Bättre välfärd för 75 år sedan

Sverige var ett land känt för välfärd och trygghet. Det är vi inte längre.

Medan myndigheter upptäcker cirka 26 procent av de felaktiga utbetalningarna av nystartsjobb, upptäcks bara omkring sex procent av de felaktiga lönebidragen, visar siffror från Utbetalningsmyndigheten.

ANNONS

”Samarbetet med Utbetalningsmyndigheten ger Arbetsförmedlingen en extra dimension till vårt kontrollarbete. Tillsammans arbetar vi för att upptäcka och motverka felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott”, säger Maria Hemström Hemmingsson, Arbetsförmedlingens generaldirektör, i pressmeddelandet.

Få domar

Rapporten avslöjar även könsskillnader i missbruket.

Män är kraftigt överrepresenterade bland dem som har betydande extrainkomster utöver lönebidrag – 82 procent av dessa fall rör män, trots att de endast utgör 73 procent av alla med lönebidrag.

Läs även: Fler penningtvättsbrott – trots skärpta lagar. Realtid

De juridiska konsekvenserna för fuskare har hittills varit begränsade. Sedan 2016 har endast ett fåtal domar, i genomsnitt en per år, avkunnats för bedrägeri eller bidragsbrott kopplat till lönebidrag eller nystartsjobb.

Beloppen kan dock vara betydande – i ett uppmärksammat fall från 2021 dömdes personer för att ha lurat till sig lönestöd för 11 miljoner kronor.

EBM: Kriminella bygger miljardimperier

Från enskilda skattefuskare till sofistikerade kriminella ”koncerner”.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS