Realtid

Hovrätten skärper bedrägeridomen för Anders Fintling Kellman

Hovrätten skärper bedrägeridomen för Anders Fintling Kellman
Anders Frick
Uppdaterad: 16 jan. 2024Publicerad: 16 jan. 2024

För ett år sedan dömdes Anders Fintling Kellman till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri och fyra fall av bokföringsbrott. Nu skärper hovrätten domen till två och ett halvt års fängelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

’Plippentreprenören’ var under lång tid Realtids benämning på Anders Fintling Kellman, eftersom han var en av de personer som sa sig vara rättmätig innehavare till startupbolaget Plipp. Den fajten sammanfattade Realtid i somras med en uppföljningen under hösten om ett ”konfidentiellt erbjudande” från Kellman till Plipps delägare.  Det handlade om en investeringsmöjlighet i de AI-genererade tidningar som Realtid tidigare också har skrivit om. 

Före tiden med Plipp sysslade han bland annat med aktieförmedling och försäljning av värmepumpar – och det är delar av detta som tingsrätten förra året dömde honom till fängelse för. 

Tingsrätten slog fast att Anders Fintling Kellman bland annat hade utgett sig för att förmedla aktier åt Reinhold Europe AB och Stockmarket Casino, men att köparna efter erlagd betalning sedan aldrig fick några aktier. Ett antal fall handlar om försäljning av värmepumpar åt FixoFix AB, dock utan avsikt att leverera varorna. I ett fall lånade en person ut 1,8 miljoner kronor till Anders Fintling Kellman, ”trots att han aldrig har haft för avsikt och/eller förmåga att återbetala lånen i dess helhet”.

Domen överklagades, vilket renderade i en ny rättegång som var planerad att hållas i Svea hovrätt i september i år, men som flyttades fram till december. I tingsrätten dömdes även hans fru Heidi Vlassiouk Kellman för bokföringsbrott, och den domen fastställde hovrätten i en deldom i oktober i år.

Under tisdagen kom hovrättsdomen, vilket resulterade en skärpning av straffet samt några mindre ändringar – bland annat befrielse från att betala skadestånd till en av de involverade personerna.

Hovrätten ansluter sig till de skäl som tingsrätten anfört i sin straffvärdebedömning, men anser att den samlade brottslighetens straffvärde är något högre än det som tingsrätten har kommit fram till. Både tingsrätten och hovrätten tar dock hänsyn till att en ovanligt lång tid har förflutit sedan flera av brotten begicks – men konstaterar att det i viss utsträckning beror på Kellman själv:

”Med hänsyn till brottslighetens art och omfattning samt till att tidsutdräkten enligt hovrätten delvis har berott på Anders Fintling Kellmans eget agerande i samband med delgivning och inställda huvudförhandlingar, ska den långa tiden dock skäligen få ett mindre genomslag vid straffmätningen än vad tingsrätten funnit. Straffmätningsvärdet motsvarar därför fängelse i två år och sex månader. I fråga om val av påföljd delar hovrätten tingsrättens bedömning. Sammanfattningsvis ska tingsrättens dom ändras på så sätt att fängelsestraffets längd bestäms till två år och sex månader”, skriver hovrätten i domen.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]