Juridik Nyhet

Dömd entreprenör storsatsar på AI-genererade tidningar

Taggar i artikeln

Plipp
Dömd entreprenör storsatsar på AI-genererade tidningarDömd entreprenör storsatsar på AI-genererade tidningar
Publicerad
Uppdaterad

Nu satsar Anders Fintling Kellman på webbtidningar som skapas automatiskt med hjälp av artificiell intelligens. I januari dömdes han till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri, men nu lockar han investerare att satsa på AI-tidningar som handlar om allt från juridik till företagande.

Anders Frick

I april skrev Realtid om Anders Fintling Kellmans satsning på investeringar i personlig assistans, något som honom själv är ”en extremt gynnsam affär, liten investering, måttlig risk och hög avkastning”.

Satsningen på personlig assistans har nu fått stå något åt sidan för en ny satsning i form av AI-genererade webbtidningar. Den går under namnet ”AI News” och omfattar ett tiotal olika publikationer, såsom ”Juridik AI News”, ”Resor och restips AI News”, ”Eget företag AI News” och ”Börsnoterat AI News”.

”AI News är den nya generationens media, där innehåll i huvudsak skapas av AI eller med AI stöd. Verksamheten är en storsatsning och är nu i en startupfas. Affärsidén är att driva digital onlinetidningar, fullt integrerade med social media”, står att läsa på webbplatsen ”Spännande business AI News” som ingår i nätverket.

Annons

I en promemoria till delägare i Kellmans riskkapitalfond så beskrivs detaljerna hur det ska gå till att tjäna pengar på AI News: Det handlar dels om annonsintäkter, som beräknas vara 10.000-100.000 kronor per månad och tidning, dels intäkter från klick på betalartiklar – i allt från 50 öre till 10 kronor per artikel. Just mikrobetalningar via klick var för övrigt startupbolaget Plipps första affärsidé.

”Efter kostnader och moms uppskattas genomsnittsklicket leverera 1 krona. /../ Sammantaget har en tidning en rimlig inkomst på 40 000-140 000 kronor per månad”, står det i promemorian. Dessutom överväger man att driva AI-tidningar på uppdrag av andra:

”Vi har stor potential att driva tidningar på entreprenad åt företag och organisationer, där innehåll mixas mellan eget och AI-producerat. Tidningen samkörs förstås mot social media. Många intressetidningar finns, som har höga driftskostnader, där kan vi säkerligen både sänka kostnaden och öka produktionskapaciteten. Beroende på uppdraget, så kommer vi ta betalt mellan 25 000-250 000 kronor per månad för att driva en sådan tidning”, står det.

Annons

Promemorian beskriver även en huvudinvesterare som i övrigt äger ett av Sveriges största företag inom uthyrning av byggnadsställningar, samt personer som benämns som grundare: ”Alla är fd elever från Lundsbergs Skola ålder 20-23 år och välkända familjer.”

Delägarna i Anders Fintling Kellmans riskkapitalfond får 1 000 aktier per andel, med möjlighet att köpa aktier för 5 kr/styck. De som inte är medlemmar i fonden men i gruppen ”Affärsmöjligheter och insikt” får möjlighet att teckna aktier för 10 kr/styck. En storinvesterare kommer att betala 12,5 kr/aktie. Totalt finns, enligt Kellman, 1 200 andelar till salu – något som ska ge drygt 5 miljoner kronor. Att Anders Fintling Kellman säljer aktier till olika prisnivåer är för övrigt något som finansveteranen Claes Hemberg tidigare har hissat varningsflagg för. 

”Målsättningen är att på ett år minst tiodubbla värdet till 125 kronor per aktie, eller totalt 150 Mkr. Målsättningen ska klaras av genom att tidningarna drivs med överskott och ett 100-tal tidningar i drift.”

Annons

I en inbjudan till ett videomöte lockar Anders Fintling Kellman dock med ännu större avkastning än så:

”Jag tror på minst tiodubbling av värdet på ett år, men det kan mycket väl bli 100 ggr också – jag ska förklara varför det är realistiskt med orealistisk avkastning i den här affären. Det förs redan diskussioner med större finansiella aktörer, som är intresserad bli delägare på BETYDLIGT högre nivåer än man kan investera i nu”, skriver Anders Fintling Kellman i ett e-postmeddelande till några av intressenterna.

Fotnot: Tidigare har vi på Realtid kallat Anders Fintling Kellman för ”Plippentreprenören”, efter alla turer i startupbolaget Plipp, men då han dömdes till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri så valde vi att skriva ut hans namn. Domen är överklagad och en ny rättegång med Anders Fintling Kellman och hans fru Heidi Vlassiouk Kellman är planerad att hållas i Svea hovrätt i september i år.

Annons