Realtid

Bolagskapning av Plipp eller inte  – nu ska tingsrätten avgöra: ”Ren cirkus”

Anders Frick
Uppdaterad: 23 juni 2022Publicerad: 23 juni 2022

Den eventuella bolagskapningen av startupföretaget Plipp går vidare till Stockholms tingsrätt – och där har fallet tagit en intressant vändning: Enligt det juridiska ombudet Lars Olofsson har tingsrätten utsett samma part till både kärande och svarande. Samtidigt är rätten tveksam till ombudets kompetens inom aktiebolagsrättsliga frågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fallet med Plipp har blivit en följetong i Realtid, där två falanger fajtas om makten i bolaget. På den ena sidan står Carl-Henrik Zetterberg med stöd av Lars Olofsson och Nina Jansdotter, och på den andra en entreprenör tillsammans med sin fru.

Som Realtid tidigare har skrivit säger sig entreprenörens fru vara den rättmätiga ägaren till bolagets 250 alla aktier,  samt majoritetsägare av de fem miljoner aktier som är ”under bildande” – och delvis sålda. Den 25 april genomför hon en extra bolagsstämma i Plipp AB, och avsätter på den Carl-Henrik Zetterberg som styrelseledamot. Den nya styrelsen består istället av henne själv, den tidigare kristdemokratiska fullmäktigeledamoten Lydia Liu, samt Floridabaserade golfproffset Mathias Grönberg.

När Bolagsverket fick ändringen protesterade Carl-Henrik Zetterberg, vilket fick myndigheten att tillfälligt stoppa omregistreringen och anmodade Zetterberg att lämna in en klandertalan till tingsrätten, vilket han har gjort med hjälp av sitt juridiska ombud Lars Olofsson.

Samtidigt är tingsrätten tveksam till Olofssons juridiska kompetens och har utfärdat ett föreläggande om förtydligande kring de dokument som han har lämnat in. Rätten undrar vem som är kärande, vem som är svarande, vem som företräder bolaget i processen samt vad det egentligen är som yrkas.

Tingsrätten skriver även följande:

”Med hänsyn till hur stämningsansökan utformats och till den aktuella måltypens komplexitet bör ni överväga att anlita juridiskt ombud kunnig i aktiebolagsrättsliga frågor för att föra aktuell talan. Om ni inte avser att anlita sådant ombud ska ni ange skäl till varför Lars Olofsson ska få vara ombud i målet. Tingsrätten kan därefter komma att ta ställning till om Lars Olofsson ska få kvarstå eller avvisas som ombud i målet.”

Olofsson själv säger till Realtid att Bolagsverket och tingsrätten har diskuterat hur partsförhållandena skall vara enligt aktiebolagslagen, och kommit fram till att kärandeparten är Carl-Henrik Zetterberg och svarandeparten är Plipp AB.

– Det innebär att Carl-Henrik Zetterberg är den som yrkar att Bolagsverkets skall avvisa entreprenörens begäran om omregistrering och på andra sidan är det bolag som han äger till 100 procent. Zetterberg är alltså både käranden och svaranden i samma tvistemål, säger Lars Olofsson, som därmed blir juridiskt ombud för båda sidor, och tillägger:

ANNONS

– Som du förstår är det ren cirkus kring allt detta, och handläggare på både Bolagsverket och tingsrätten får nu lägga ned en massa tid på alla dessa turer för att reda ut allt kaos. Detta blir ett helt unikt case och för att vara säker på att det inte blir några missförstånd så har jag yrkat på att det skall vara en muntlig förhandling med parterna närvarande, och inte en förenklad förhandling med bara dokument insända, säger Lars Olofsson.

Den anklagade entreprenören å sin sida låter hälsa Realtid att han tror att de flesta som läser handlingarna ”förstår varför tingsrätten vill och kommer att avsätta Olofsson”.

– Ja, han har verkligen inte förstått någonting av hur en klandertalan ska genomföras. Vi har två skickliga advokater på detta, samtidigt som polisen i sin sakta mak utreder det hela. Jag tänker förstås inte föregå deras arbete, säger entreprenören till Realtid, och fortsätter:

– Att Zetterberg utan satsa något i PLiPP AB ska få överta allt ägande och allas investering, är nog bara i hans och Olofsson värld. De verkar missat vad obligations- och sakrätt betyder, säger entreprenören.

Tidigare artiklar om Plipp:

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]