Söderberg & Partners Entra
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Söderberg & Partners
M&A

Joakim Bornold: ”En veritabel guldko för branschen”

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold om hur investerare ser med skräckblandad förtjusning på den pågående nordiska fastighetssåpan.

Uppdaterad 2020-12-08
Publicerad 2020-12-08

Medan Castellum och SBB fajtas om att kunna köpa ut Entra från Oslobörsen går Balder in och köper en del av bolaget i syfte att ha kvar bolaget på börsen. Fastighetskarusellen som bara snurrar fortare och fortare är onekligen en högintressant snackis – det menar Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– I början när man tittar ser det ut som att fastighetsmagnaterna spelar ett sofistikerat parti av bridge men ju mer man gräver så framstår fastighetsmarknaden snarare som ett glorifierat parti av Svarte Petter, säger Joakim Bornold till Realtid.

I kortspelet för barn så gäller det att utse en förlorare snarare än en vinnare – något som han menar just nu karaktäriserar det pågående skeendet.

– Det är väldigt svårt för en utomstående att se och förstå det rationella i flera av de affärer som sker nu. Som småsparare är det bara att välja: ska jag vara åskådare eller ska jag chansa och hoppa på bergodalbanan, säger Joakim Bornold.

Det är inte bara småspararna som har problem att hänga med i svängarna. Utmaningen gäller för även mer professionella aktörer.

– Jag tror det är blandade känslor hos institutionerna, ena sidan svåranalyserat även för dem men å andra sidan är fastighetsaffärerna en veritabel guldko för branschen. Jag tror man ser på detta med skräckblandad förtjusning, säger Joakim Bornold.

Han betonar att framgång förstås kan mätas på olika sätt men att lönsamhet över tid lär vara i fokus för de flesta investerare lär lönsamhet.

– Kan bolag som SBB fortsätta att växa? Ja absolut, men en bestående framgång kräver sannolikt mer än ett förbättrat kreditbetyg som bränsle. Och Entra? Ja vad fick Entra att bli den sötaste bullen i stan? Jag vet inte. Men Balders intresse och intåg är nog ingen tillfällighet. Det känns som att fortsättning följer, säger Joakim Bornold.

Platsannonser

Logga in