Andelen kvinnor i svenska storbolagsstyrelser uppgår till 40 procent, vilket anses som en gräns för jämställd könsfördelning.
Jämställt bland börsbolagen – här är undantagen
Mest läst i kategorin
”Kvinnor som kommer in tenderar att bli kvar när de väl får chansen att bevisa sig”, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg till Dagens Nyheter.
Det är den högsta andelen kvinnor i styrelsen sedan mätningarna inleddes 2012. En bakomliggande orsak till utvecklingen tros EU:s kvoteringskrav vara.
Andelen kvinnor har också ökat inom ledningsgrupperna och sprängt förbi 30-procentsgränsen.
”Stora bromsklossar”
Rapporten visar att kvinnor har det som tuffast att nå en ledande ställning i de bolag där en manlig vd har suttit på posten i minst tio år.
Där finns det i genomsnitt 10 procentenheter färre kvinnor i ledningsgrupperna, skriver Finwire som har tagit del av rapporten.
”Det blir allt tydligare att de stora bromsklossarna är vd-männen som arbetat på sina positioner länge”, säger Lundeteg till DN.
50-tal bolag på röda listan
Rapporten visar också att det finns drygt 50 bolag på den röda listan, det vill säga bolag som helt saknar kvinnor i ledningen. Här nämns bland annat Nibe (börskurs Nibe), Lundin Mining (börskurs Lundin Mining) och Lundbergs (börskurs Lundbergföretagen), konstaterar Finwire.
Vad gäller etnicitet står dock utvecklingen still. Andelen icke-vita personer i bolagens ledningar är oförändrade 4,5 procent.
Läs mer:
Företag backar från social aktivism. Realtid
Sverige faller i styrelserankning. Realtid
Därför jobbar kvinnor i praktiken mer än män. Realtid