”Jag är övertygad om att vi med vår långsiktiga ägare i ryggen och mycket duktiga medarbetare har alla förutsättningar för att lyckas. Nu siktar vi på att bli Sveriges bästa fondbolag” säger Jamal Abida Norling nytillträdd vd Öhman Fonder.
Fonder

Jamal Abida Norling ny vd för Öhman Fonder

Investeringschefen Jamal Abida Norling blir ny vd för Öhman Fonder. "Det var lätt att tacka ja eftersom jag kan bolaget väl efter många år som medarbetare och har stort förtroende för hela organisationen", säger Jamal Abida Norling till Realtid.

Publicerad 2019-08-19

Jamal Abida Norling tar ett kliv upp från positionen som investeringschef och blir ny vd för Öhman Fonder. Han har 20 års erfarenhet av finansiella marknader och arbetar på Öhman Fonder sedan åtta år.

Var det självklart att ta dig an denna roll? 
– Ja, det var lätt att tacka ja eftersom jag kan bolaget väl efter många år som medarbetare och har stort förtroende för hela organisationen. Dessutom har jag varit delaktig i framtagandet av den affärsstrategi som vi nu arbetar efter, säger Jamal Abida Norling.

Han berättar för Realtid att frågan om att ta över vd-rollen kom från Öhman-gruppens koncernchef och tillika fondbolagets ordförande Johan Malm redan i början av sommaren och sedan dess har "samtalet pågått fram till alldeles nyligen".

Vilka är dina styrkor som ledare? 
– Efter många år med investeringar har jag övat upp förmågan att både se det övergripande och det detaljerade perspektivet i en fråga eller händelse. Jag tycker om att lyssna och för mig är det viktig att förstå saker och ting från grunden innan jag tar ett beslut. Sedan tror jag att jag behärskar olika tempon, jag växlar lätt mellan att tänka snabbt och att tänka långsamt.

Så sent som i maj 2019 meddelade Pablo Bernengo, som varit vd för Öhman Fonder sedan 2017,  att han lämnar fondbolaget för en post som investeringschef på Tredje AP-fonden. 

Vid Realtids intervju i juli med Öhmans koncernchef Johan Malm sade han att han inte var särskilt stressad av rekryteringsarbetet att tillsätta en ny vd för Öhman Fonder. Pablo Bernengo är kvar tills oktober-november, uppgav Johan Malm då.

I ett pressmeddelande säger Johan Malm att Jamal Abida Norling "kan både fondbolaget och branschen mycket väl" och att "han har lång erfarenhet av förvaltning"

– Han har även aktivt deltagit i arbetet med vår affärsstrategi, säger Johan Malm styrelseordförande Öhman Fonder och koncernchef Öhman-gruppen.

Jamal Abida Norling kom till Öhman i samband med att Öhman förvärvade DNB:s svenska fond- och kapitalförvaltningsverksamhet. Under sina 20 år i branschen har han utöver sin roll på Öhman arbetat med tillgångsallokering och alternativa investeringar på bland annat Första AP Fonden och Aberdeen Asset Management.

Vilka utmaningar ser du, både i din nya roll men även i branschen?
– Branschens utmaningar är framförallt att hantera minskad lönsamhet och ökad reglering. För mig blir utmaningarna att bibehålla lönsamheten och se till att vi har alla förutsättningar på plats för att växa – både organiskt och via förvärv. 

Så sent som i mitten av juni fick Öhman Fonder toppbetyg när svenska institutionella portföljförvaltare bedömde externa kapitalförvaltare i Kantar Sifo Properas undersökning. Av totalt 16 kapitalförvaltare placerade sig Öhman Fonder på andra plats.

Öhman Fonder har ju fått en del utnämningar de senaste åren. Vad gör Öhman så bra? 
– Att vi bara gör EN sak – vi förvaltar våra kunders pengar, närmare 100 miljarder kronor. Allt vi gör präglas av ett högt engagemang och en stor respekt för kundernas kapital. 

Vad är ditt och Öhman Fonders främsta fokus framöver? 
– Den närmaste tiden kommer jag ägna åt att sätta mig in i och verkligen förstå verksamhetens samtliga delar. Som bolag har vi en uttalad ambition om att vara den ledande fristående kapitalförvaltaren, med inriktning på långsiktiga och ansvarsfulla placeringar. För att nå dit behöver vi både nöjda kunder och motiverade medarbetare som trivs och utvecklas. Vi är på god väg.

Platsannonser