Det sägs att AI skapar stress på jobbet – men vad händer när man faktiskt mäter effekten?
Överraskande AI-fyndet: "Man påverkas"


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- AI ser ut att minska stressen för anställda, särskilt hos dem med många eller nya arbetsuppgifter, visar studie.
- Automatisering via AI kan frigöra tid och göra arbetet mer meningsfullt genom fokus på komplexa uppgifter.
- Effekten varierar beroende på yrkets karaktär – monotona jobb kan påverkas negativt, medan mer varierande roller gynnas.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Ibland förs det fram en tes som gör gällande att artificiell intelligens kan öka stressen för medarbetare.
Argumentet går ut på att AI kan leda till ökade krav och arbetstakt, vilket kommer att kräva ett högre tempo av medarbetaren – som då blir mer stressade.
Missa inte: ”Tänkande jobb” i fara – ny rapport larmar om AI:s intåg. Realtid
Nu tyder en vetenskaplig studie på motsatsen. I studien, som har utförts av forskare knutna till Örebro universitet och Ratio, tycks AI istället minska stressen.
Tid kan frigöras
Studien ägde rum innan ChatGPT och andra generativa AI-verktyg lanserades. Men enligt Magnus Lodefalk, forskare i nationalekonomi vid Örebro universitet och en av dem som har utfört studien, har den ändå fångat mycket av vad AI kan hjälpa till med i yrkeslivet.
”Tidsperioden inkluderar de stora genombrotten inom vad AI kan göra som kom exempelvis år 2012 och cirka 2016 när det gäller bildigenkänning och språkbehandling”, säger han till Realtid.

Är AI mer mänsklig och empatisk än din läkare?
AI i vården utvecklas snabbt.
Lodefalk tror att automatiseringen av vissa arbetsuppgifter kan göra att tid frigörs och att man som medarbetare då känner mindre stress.
Det finns också vissa tecken på att det kan göra att tiden då kan läggas på att utföra mer komplexa och meningsfulla uppgifter, även om Lodefalk är försiktig med att dra för generella slutsatser.
Senaste nytt
Även generativ AI ska undersökas
De som deltog i studien var ett antal tyska yrkesverksamma människor av olika kön och ålder.
Ytterligare studier lär följa i framtiden, där man exempelvis kan titta närmare på hur generativ AI kopplas till stress.
Missa inte: Upphovsrätt i graven? Musks och Dorseys oväntade pakt. Dagens PS
”Det är möjligt att resultaten står sig, eftersom generativ AI kan vara ett verktyg som gör att jobbet blir mer stimulerande och att enklare uppgifter kan automatiseras. Förmodligen spelar typ av yrke en roll för hur man påverkas”, säger Magnus Lodefalk.
Det finns vissa tecken i forskningen på att den som har ett mer monotont arbete kan uppleva mer stress av artificiell intelligens än den som har ett mer varierande jobb.

Vinden har vänt – AI-apparna får miljardvärderingar
Nu är det annat ljud i skällan.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.