Nordkoreanska distansarbetare har lyckats få ihop miljontals dollar från amerikanska företag med hjälp av stulna identiteter – och helt vanliga amerikaner.
Nordkoreanska spioner bakom IT-bluff


Mest läst i kategorin
AI gör det numera möjligt att arbeta nästan var som helst i världen. Det drar många företag och anställda nytta av.
Men det kan också utnyttjas av ondsinta aktörer. I höstas uppdagades en stor bluff när det visade sig att amerikanska distansarbetare i själva verket var nordkoreanska spioner.
Missa inte: Nordkoreas hackare stjäl krypto till statskassan. Realtid
Nu har fler detaljer framkommit som visar hur Nordkorea går till väga – och det involverar helt vanliga amerikaner, skriver Wall Street Journal.
Kunde fjärrstyra laptops
En av dessa var Christina Chapman, en 50-årig kvinna från Minnesota som ovetande blev en del av en internationell penningtvätt- och identitetsstöldoperation.
Chapman, tidigare servitris och TikTok-användare med över 100 000 följare, hade fått en förfrågan på Linkedin om att ha datorer i sitt hem åt distansarbetare. På så sätt kunde det se ut som att de befann sig i USA.

Genom att använda stulna identiteter och datorer som skickades till Chapman i USA kunde de nordkoreanska arbetarna fjärrstyra maskinerna från länder som Kina och Ryssland.
Missa inte: Världens mest isolerade land öppnar för turister igen. Realtid
Senaste nytt
Kan tjäna mycket pengar
FBI menar att den här metoden gjort det möjligt för Nordkorea att samla in över 17 miljoner dollar från mer än 300 amerikanska företag.
Ibland fick de anställda sparken direkt när det stod klart att de inte gjorde ett bra jobb, men andra gånger kunde de behålla jobbet i månader – eller till och med år.
”Dessa nordkoreanska IT-arbetare kan absolut ha ett jobb med över 100 000 dollar i årslön i amerikanska företag, och ibland kan de till och med ha flera av dessa jobb samtidigt”, säger Gregory Austin, chef på FBI.

Nordkorea och cyberbrott: ”Det här är maffian”
En ny detaljerad rapport visar hur Nordkorea agerar inom kryptovalutor och cyberbrott.
Tog en viss andel
Chapman hade i uppdrag att installera fjärråtkomstprogram, hantera tekniska problem och skicka tillbaka lönecheckar efter att ha tagit en andel. I vissa fall postade hon även datorutrustning till städer nära den nordkoreanska gränsen, som Dandong i Kina.
Enligt FBI utgör dessa aktiviteter en del av Nordkoreas bredare strategi för att kringgå sanktioner och finansiera sitt styre.
Missa inte: Nordkorea – ett land av misär och militär. Dagens PS
Förutom att generera intäkter misstänks vissa av IT-arbetarna även ha laddat ner känslig data från amerikanska arbetsgivare, samt utvecklat mjukvara som kunde kringgå säkerhetssystem och övervaka möten, enligt Politico.
Riskerar nio års fängelse
För Chapman har detta blivit en jobbig affär. När hon sa ja till uppdraget var hon i ekonomiskt trångmål och enligt egen utsago i stort behov av pengar.
Nu har hon erkänt sig skyldig till bland annat identitetsstöld och penningtvätt i februari 2025. Totalt tjänade Chapman knappt 177 000 dollar på sin medverkan.
FBI fann över 90 datorer i hennes hem när det genomsöktes i oktober 2023. Hon riskerar nu upp till nio års fängelse och väntas få sin dom i juli, skriver BBC.
Missa inte: Nordkoreanska hackare kopplas till miljardstöld i krypto. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.