Realtid

Krisropen skalla – techbranschens jobb och förmåner försvinner

microsoft
Den senaste omorganisationen på Microsoft, där Satya Nadella är vd, ledde till att hundratals jobb försvann. (Foto: Jason Redmond/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 03 juni 2025Publicerad: 03 juni 2025

AI får de stora techföretagen att gå på högvarv. Men för de som arbetar där har jobb försvunnit och strålglansen avtagit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För bara några år sedan var techbranschen något av en dröm för många nyutexaminerade, särskilt i USA.

Höga löner, coola arbetsplatser och känslan av att vara med och förändra världen nämndes ofta som drivkrafter för de som gav sig in i branschen.

Missa inte: Experten: AI kommer att flytta svenska jobb utomlands. Realtid

Nu är känslan en helt annan. Arbetstillfällena i den globala techbranschen befinner sig i fritt fall – och rädslan växer bland de som redan arbetar inom tech, skriver Business Insider.

Microsoft senaste exemplet

Under de senaste åren har stora namn som Meta, Google och Amazon inte bara minskat sina personalstyrkor. De har omformat hela spelplanen för vad det innebär att arbeta inom teknik.

För många anställda har den tidigare glansen och tryggheten ersatts av osäkerhet, utbrändhet och en tilltagande känsla av att ingen plats är säker.

Nyligen ville många unga till techbranschen. Det har förändrats under några få år. (Foto: Mark Lennihan/AP/TT)
ANNONS

Microsoft är det senaste exemplet. Bara veckor efter att företaget genomfört sin största uppsägning på flera år har ytterligare hundratals jobb försvunnit, enligt Geekwire.

Missa inte: Konsulterna om AI-revolutionen: ”Så har våra jobb förändrats”. Realtid

ANNONS

175 000 jobb har försvunnit

Samtidigt investerar företaget aggressivt i artificiell intelligens, en utveckling som paradoxalt nog bidrar till att pressa ut många av de jobb som traditionellt burit branschen.

AI-assisterad kodning och automatiserade processer innebär att färre utvecklare behövs, även om teknologin i sig växer.

Hotet: Söker jobb med AI men är inkompetenta

Med stöd av AI blir deras jobbansökningar oslagbara – trots att de är värdelösa.

Liknande mönster syns hos andra techjättar. Medan företagen fokuserar på att effektivisera och framtidssäkra genom AI, får tusentals erfarna ingenjörer, designers och projektledare känna av konsekvenserna.

Sedan 2022 har uppskattningsvis 175 000 techjobb försvunnit globalt, en siffra som bara fortsätter att öka.

ANNONS

Åtgärder sätts in för att öka effektiviteten

Detta har lämnat många techarbetare i ett tillstånd av oro och misstro. Plattformar som Blind, där anställda anonymt diskuterar arbetsmiljö, löner och karriär, har förvandlats från kollegiala vattenhål till digitala slagfält.

Diskussionerna präglas nu av misstro, frustration och ibland öppet fientliga utspel, ett tecken på hur pressad stämningen blivit.

En stark källa till stress är de så kallade ”performance improvement plans” (PIPs), som anställda upplever som verktyg för att rensa ut snarare än förbättra.

Missa inte: AI: Här har jobben börjat försvinna. Dagens PS

Skakigt läge

Den mentala belastningen är påtaglig, särskilt när den kombineras med krav på att återvända till kontoret, minskade förmåner och en krympande arbetsmarknad.

Samtidigt förstärks den ekonomiska pressen. Många har vant sig vid höga löner och generösa förmåner, men i dagens klimat upplevs även goda inkomster som otillräckliga, särskilt när framtiden är osäker.

ANNONS

För yngre yrkesverksamma som satsat allt på techkarriärer är läget särskilt skakigt. Där tros också AI ha allra störst inverkan på jobben.

AI skriver koden – men hur många jobb försvinner egentligen?

Medan Anthropic förutspår en nästan total transformation inom ett år, manar IBM till besinning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS