Builder.ai lyckades bli en unicorn med flera tunga investerare. Nu har bolaget gått i konkurs, och branschen försöker rannsaka sig själv.
AI-appens spektakulära fall – ett tecken i tiden?


Mest läst i kategorin
När start-up:en Builder.ai, med bas i London, lanserades 2016 hyllades det som en AI-revolution inom apputveckling.
Företaget menade att man kunde bygga högkvalitativa appar och hemsidor med hjälp av AI till ett betydligt lägre pris än tidigare.
Missa inte: Vinden har vänt – AI-apparna får miljardvärderingar. Realtid
Men i veckan begärdes Builder i konkurs – och nu har fler detaljer kommit fram om hur företaget blåste upp sina intäkter, skriver Financial Times.
Nya ledningen hittade märkligheter
När Builder stod på sin topp värderades det till 1,5 miljarder dollar, och tunga investerare som Microsoft och Qatars investeringsfond gick in i bolaget.
”Vi har byggt en AI som heter Natasha som låter vem som helst bygga anpassad programvara, lika enkelt som att beställa en pizza”, sa vd:n Sachin Dev Duggal.

Men så kom de första tecknen på att något inte stod rätt till. Redan 2019 avslöjade Wall Street Journal att företaget använde sig av hundratals programmerare i Indien för att utveckla apparna, inte AI.
När Duggal avgick som vd i februari i år började den nya ledningen hitta konstigheter i bokföringen, och nu har bolaget begärts i konkurs.
Missa inte: Svensk fond tar upp AI-kampen: ”Äter samma gröt”. Realtid
Senaste nytt
Saknar täckning
En intern granskning visade att företagets omsättning överdrivits kraftigt, och tidigare rapporterade intäkter har nu skrivits ned till en fjärdedel.
Centralt i fallet står misstänkta försäljningar via tredjepartsresellers, där cirka 120 miljoner dollar i påstådda intäkter saknar täckning.

AI-startup får rekordvärdering
Mira Murati, tidigare teknikchef på OpenAI, storsatsar på Thinking Machines Lab.
Samtidigt har det framkommit att så kallade rabatter, förskottsbetalningar och cirkulära transaktioner användes för att artificiellt blåsa upp bolagets resultat.
Betydligt lägre intäkter
Särskilt granskad är en affär med en internationell tennisturnering, där Builder.ai både sålde apputvecklingstjänster för hundratusentals dollar och samtidigt sponsrade samma turnering.
Samma mönster återkom i relationer med andra bolag där pengar flödade i båda riktningarna, vilket väckt frågor om verkliga tjänster levererats eller om syftet var att förstärka intäktsredovisningen.
Missa inte: Från bubbla till börsraket – AI-bolaget rusar på Fortune 500. Dagens PS
I ett annat exempel rapporterades försäljning på 220 miljoner dollar för 2024, men en oberoende granskning visade att de verkliga intäkterna låg närmare 50 miljoner.
Kort därefter fryste långivaren Viola Credit bolagets konton och säkrade 37 miljoner dollar.
Vill undvika liknande händelser
Builder.ai:s konkurs är ett av de mest uppmärksammade exemplen på så kallad ”AI washing”, när traditionella tjänster paketeras som AI-lösningar för att locka investerare.
Med tanke på AI-boomen har det varit ofta lättare att få tillgång till kapital för den som hävdar att artificiell intelligens är grundbulten i verksamheten.
Nu vill myndigheter i USA reglera detta närmare för att undvika vilseledande uttalanden, skriver Reuters.

Svenska AI-succén håvar in kapital: ”Prioriterar långsiktigt”
Bolaget värderas nu till hela 30 miljarder kronor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.