Johan Forssell, vd för Investor. Foto: Investor AB
Johan Forssell, vd för Investor. Foto: Investor AB
Finans

Investors vd lämnar Saabs styrelse

Investors vd Johan Forssell avböjer omval till Saabs styrelse, istället föreslås Daniel Nodhäll, ansvarig för noterade kärninvesteringar på Investor som ledamot.

Uppdaterad 2017-02-24
Publicerad 2017-02-24

I försvarskoncernen Saab:s kallelse till årsstämman den 5 april framgår det att Investors vd Johan Forssell avböjer omval till Saabs styrelse och att Daniel Nodhäll, ansvarig för noterade kärninvesteringar på Investor istället väljs in som ledamot i styrelsen.

Daniel Nodhäll är även medlem i ledningsgruppen för Investor samt styrelseledamot i Husqvarna där han även är ledamot i revisionsutskottet. I dag har han samma befattning på Investor som Johan Forssell hade innan han blev vd.

Johan Forssell är inte ensam om att avböja omval till styrelsen. Per-Arne Sandström och Lena Treschow Torell som har suttit i Saab-styrelsen sedan 2005 lämnar bolaget och som ersättare föreslås Danica Kragic Jensfelt och Erika Söderberg Johnson.

Danica Kragic Jensfelt är bland annat KTH-professor inom datavetenskap samt styrelseledamot i det Wallenbergstiftelseägda privata ägarbolaget FAM AB.

Erika Söderberg Johnson är finanschef och medlem i koncernledningen i Biotage  samt ledamot i Sectra och Medcap. Hon har tidigare under tio år varit anställd inom investment banking och corporate finance på SEB Enskilda.

Omval till styrelsen sker av Håkan Buskhe, Sten Jakobsson, Sara Mazur, Bert Nordberg, Cecilia Stegö Chilò, Marcus Wallenberg, Joakim Westh.

Marcus Wallenberg föreslås som styrelseordförande.

Valberedningen har beslutat att höja styrelsens arvoden. Ordföranden får 1.550.000 kronor, jämfört med 1.430.000 kronor i fjol. Vice ordföranden får 640.000 kronor jämfört med 610.000 kronor och de övriga ledmöterna får 570.000 kronor jämöfrt med 560.000 kronor året innan.

Platsannonser