Foto: Intrum
Morgonsvepet

Intrum förenklar för ökad effektivitet

Morgonsvepet tisdag: Intrum förenklar för ökad effektivitet,  EQT vill notera VFS Global Group och Pandox utreder förutsättningarna för riktad nyemission.

 

Uppdaterad 2019-11-05
Publicerad 2019-11-05

Intrum förenklar för ökad effektivitet
Kredithanteringsbolaget Intrum implementerar en förenklad organisationsstruktur i syfte att uppnå ökad effektivitet. Ett nytt affärsområde, Strategiska marknader, skapas och de fyra nuvarande geografiska regionerna tas bort

Intrum, som är noterat på Nasdaq Stockholm, har vuxit kraftigt under de senaste åren, särskilt i södra Europa. För att återspegla detta skapas ett tredje affärsområde, bestående av Intrums viktiga marknader i södra Europa, parallellt med de befintliga affärsområdena Kredithanteringstjänster och Portföljinvesteringar.

Förändringarna börjar gälla den 1 januari 2020 och kommer att återspeglas i Intrums finansiella rapportering från det första kvartalet 2020.

"Med dessa förändringar förenklar vi också organisationen genom att ta bort regionindelningen. Vi ökar därmed vår effektivitet och stärker vårt kundfokus samtidigt som vi fortsätter att minska vår totala kostnadsbas,” säger Mikael Ericson, vd och koncernchef för Intrum i en presskommentar.

Uppgifter: EQT vill notera VFS Global Group
Riskkapitalbolaget EQT ser över planerna för att notera VFS Global Group, bolagets betallösningsföretag, efter att planerna på en försäljning runnit ut i sanden tidigare i år.

Det rapporterar Bloomberg och hänvisar till källor.

EQT har tidigare sökt en värdering av bolaget på runt 2,5 miljarder dollar och överväger London som en potentiell plats för notering, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Pandox utreder förutsättningarna för riktad nyemission
Hotellfastighetsägaren Pandox har gett ABG Sundal Collier, DNB Markets, Handelsbanken Capital Markets och Skandinaviska Enskilda Banken i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genomföra en riktad kontant nyemission av aktier av serie B motsvarande omkring 2,8 miljarder kronor, genom ett så kallat ”accelerated book-building”-förfarande.

Pandox, vars B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm, har erhållit teckningsåtaganden om 2,2 miljarder kronor från ett antal befintliga aktieägare.

Bolaget avser att använda den potentiella emissionslikviden för att öka den finansiella flexibiliteten för nya förvärv samt ytterligare stärka konkurrenskraft på den internationella hotellfastighetsmarknaden. Pandox har nyligen genomfört och utvärderar för närvarande potentiella förvärvsmöjligheter.

AMF Försäkring & Fonder har åtagit sig att teckna aktier för högst 1,2 miljarder kronor, Eiendomsspar AS har åtagit sig att teckna aktier för högst 600 miljoner kronor, och Christian Sundt AB och Helene Sundt AB har tillsammans åtagit sig att teckna aktier för högst 400 miljoner.

Andersson vill överge överskottsmål
Socialdemokraterna vill sluta lägga skattebetalarnas pengar på hög och istället investera mer i Sveriges framtid. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD.

– Det vore rimligt att slopa överskottsmålet och istället ha ett balansmål. Det var ett initiativ som jag tog redan 2015 och som vi socialdemokrater också har ett partikongressbeslut på, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Om varför hon istället vill ha ett balansmål svarar hon så här:

– Jag ser inte behov av att betala av på statsskulden i det här läget. Med de investeringsbehov som vi har så tycker jag att det vore mer lämpligt att ha ett balansmål.

Nedåt för Uber efter rapport
Nättaxitjänsten Uber justerade intäkter för det tredje kvartalet var 3,5 miljarder dollar, vilket var bättre än väntade 3,4 miljarder dollar, enligt Bloombergs analytikersnitt. Nettoförlusten landade på 585 miljoner dollar, vilket var i bättre än förväntade 808 miljoner dollar. Aktien backade trots det rejält med 5 procent i efterhandeln på Wall Street

Swedbank Robur vill se utvärdering innan nästa steg tas
Swedbank ser positivt på effekterna av det kraftfulla 29-punktsprogram som redan implementerats i steg ett i arbetet med att förbättra konsumentskyddet i pensionssystemet.

- Hård konkurrens, hållbarhet och valmöjlighet är viktiga konsumentfrågor. Därför kommer vi att titta närmare på hur förslaget med det upphandlade fondtorget slår på dessa områden utifrån pensionstagarnas perspektiv, säger Liza Jonson, vd Swedbank Robur, i en presskommentar.

Swedbank Robur kommer i remissrundan särskilt att titta på hur nästa föreslagna del i utvecklingen av pensionssystemen slår mot konkurrensen i branschen, valfrihet för konsumenterna och hållbarhet. Vidare kommer Swedbank Robur att föreslå att steg ett utvärderas ordentligt innan steg två, med bland annat inrättandet av en ny myndighet, tas.

Billerud Korsnäs på jakt efter ny vd
Styrelsen i förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs har utsett nuvarande styrelseordförande, Lennart Holm, till tillförordnad vd från den 5 november 2019. Petra Einarsson lämnar som vd med omedelbar verkan. Det framgår av ett pressmeddelande.

Avgående vd, Petra Einarsson, har haft posten sedan början 2018. Anledningen till att förändringen är att styrelsen inte anser att bolaget utvecklats i den takt som förväntas.

Arbetet med att rekrytera en permanent vd kommer påbörjas omedelbart skriver bolaget.

Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 300 anställda i över 13 länder. Billerud Korsnäs omsätter ca 24 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Funded By Me:s ordförande tar över klubban i Simris
Styrelsen för Simris Alg AB har beslutat att kalla till extra bolagsstämma för val av ny styrelseordförande. Bakgrunden är att Pia Gideon valt att lämna sitt uppdrag som ordförande den 5 november. Som ny styrelseordförande föreslås Johan Jörgensen.

Pia Gideon har framfört att anledningen till att hennes uppdrag avslutas i förtid är att det råder delade meningar mellan ordföranden och delar av styrelsen om hur bolaget ska drivas.

Johan Jörgensen är entreprenör och investerare med foodtech som specialitet. Han har varit delaktig i den svenska internetsektorn sedan starten på 90-talet. Vid sidan av sitt styrelseengagemang i mindre bolag är Johan Jörgensen även styrelseordförande i crowdfundingbolaget Funded By Me, noterat på NGM.

”Regeringen måste ändra förslaget om pensionsflytt”
Skarpa och kraftfulla förbättringar av flytträtten för pensioner behövs, men regeringens förslag är otillräckligt. Det är spararna som ska värnas, inte försäkringsbolagen, skriver de ekonomisk-politisk talespersonerna för M, C, KD och L i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det skribenterna särskilt efterfrågar är att regeringen bör återkomma med ett lagförslag som tydligt skiljer fond- och depåförsäkringar från traditionella pensionsförsäkringar.

Lion Air siktar på en börsnotering nästa år
Det indonesiska flygbolaget Lion Air vill gå till börsen och har den senaste tiden ökat takten i sina planer på en notering, uppger flera källor för Reuters.

Enligt Reuters siktar Lion Air på en notering redan under första halvåret 2020 med förhoppning om dra in upp till 1 miljard dollar, motsvarande cirka 9,6 miljarder kronor, i samband med listningen.

Positiva tongångar på Wall Street
Investerare har återigen återfått en viss konjunktur- och handelsoptimism vilket gav stöd till USA-börserna. Dow Jones storbolagsindex var vid stängning upp 0,4 procent till 27.462. Det bredare S&P 500 steg 0,4 procent till 3.078. Nasdaqs kompositindex var upp 0,6 procent till 8.433.

Trump-administrationens handelsminister Wilbur Ross uttryckte under gårdagen att landet kanske inte behöver införa biltullar senare i november efter att ha haft "bra samtal" med biltillverkare i EU, Japan. Det beskedet plus positiva kommentarer kring läget i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina bidrog till ett mer positivt sentiment.

Uppåt på Asiensbörser
Asienbörserna stiger på tisdagen med Tokyobörsen i täten. Handlarna tog rygg på gårdagens positiva New York-börser.  Vid 06.20-tiden var Nikkei-index upp 2,0 procent samtidigt som Hang Seng i Hongkong steg 0,5 procent. I Kina har Shanghais kompositindex avancerat 0,7 procent.

 

Platsannonser