Andreas Göthberg
"The Yard har ingen uttalad koppling till fordonsindustrin, men man behöver inte vara hjärnkirurg för att inse att det kommer att sitta bolag där som har med fordonsindustrin att göra", säger Andreas Göthberg. Foto: Anders Frick
Entreprenör

Internationell storaccelerator på väg mot Göteborg?

En internationell accelerator kan vara på väg att etablera verksamhet på Hisingen i Göteborg. Det säger Andreas Göthberg, ansvarig för utländska direktinvesteringar på Business Region Göteborg.

Publicerad 2021-10-28
Andreas
Göthberg.

– Vi för just nu samtal med en stor internationell acceleratoraktör som vill etablera sig här och erbjuda sina tjänster till startup- och scaleupföretag. De har väldigt stor erfarenhet och bra track record av att resa internationellt kapital, säger Andreas Göthberg till Realtid.

Han vill inte ge några detaljer kring vilken aktören är eller vilket land som den för närvarande är verksam i. Däremot säger han att aktören aktivt har valt bort Stockholm som potentiell etableringsort, på grund av kostnadsnivåerna och det alltför stora avståndet till fordonsindustrin.

– Acceleratorn vill ge sina utländska bolag närhet till innovatörerna på de två Volvobolagen, Ericsson och Geely, med flera. De gillar även AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens, och alla de testbäddar som finns i regionen, säger Andreas Göthberg.

Just testbäddarna är något som även Göteborgs nya investerarnätverk nyligen lyfte fram som en konkurrensfördel för regionen.

När, eller kanske om, den internationella acceleratorn etablerar sig i Göteborg så kommer det att bli på den nya techarenan The Yard, som håller på att skapas i Götaverkens gamla varvsområde på Lundbystrand. Bakom den satsningen ligger fastighetsägaren Älvstranden Utveckling, Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park. För närvarande pågår projektering och planering av vilka delar av varvsområdet som ska användas för accelerator- och inkubatorändamål.

– The Yard har ingen uttalad koppling till fordonsindustrin, men man behöver inte vara hjärnkirurg för att inse att det kommer att sitta bolag där som har med fordonsindustrin att göra, säger Andreas Göthberg.

Fotnot: Silicon Valleybaserade inkubatorn Y Combinator är en av världens främsta teknikacceleratorer och Realtid har varit i kontakt med företrädare för verksamheten, som dock förnekar att man för närvarande överväger en etablering i Göteborg.
 

Platsannonser

Logga in