Göteborg, investerarnätverk, Business Region Göteborg
Många startups säger att det är svårt att få tillgång till kapital i Göteborg, samtidigt som investerarna säger att det finns gott om kapital. Det ska det nya investerarnätverket råda bot på. Foto: Karin Eriksson
Investering

Startskott för Göteborgs nya investerarnätverk: ”Testbäddar en konkurrensfördel”

Nu har det första nya forumet för investerare hållits i Göteborg. Bakom satsningen ligger Finanskompetenscentrum, som även ska etablera ett formellt investerarnätverk.

Publicerad 2021-10-19

Göteborg har en lång historia som industristad – men när det gäller kapital och investeringar så sneglar många mot Stockholm. Det vill Göteborgsbaserade Finanskompetenscentrum ändra på och arrangerade därför nyligen stadens första investerarforum, på det nya innovationscentret Uni3 by Geely.

– Det är oerhört viktigt att skapa goda förutsättningar för professionella investerare att ta del av det utvecklingssprång som Göteborg står mitt i. Vi har fått många förfrågningar genom åren om att etablera ett forum för investerare och nu har vi gjort det, säger Karin Eriksson, verksamhetsstrateg på Business Region Göteborg och ansvarig för Finanskompetenscentrum, till Realtid.

På forumet deltog många nyckelpersoner inom riskkapital, och på talarlistan stod bland annat Martin Witt från Volvo Group Venture Capital, Klementina Österberg från GU Ventures och Vasa Angels, samt Gang Wei och Hans Oscarsson från Volvo Cars moderbolag Geely.

– Det var jättehög energi och många tog tillfället i akt att diskutera sina frågor med andra deltagare. Jag upplevde att många var imponerade över den investeringskraft som Geelykoncernen visar upp. Sedan är tendensen att allt går snabbt och måste gå snabbt för att företagen inte ska förlora konkurrenskraft. Det betyder i sin tur att man som investerare kan forceras ut i snabba beslut, där man kanske inte har tid att göra den djupare due diligence som man i vanligt fall skulle vilja göra, säger Karin Eriksson.

Hon säger också att Göteborg lider lite av en paradox: Samtidigt som det är högkonjunktur, SKF etablerar finanscenter, och Göteborgsprofilen Lena Apler satsar på ett nytt investmentbolag verkar det svårt att få till bra matchningar mellan kapital och entreprenörer.

– Vi behöver attrahera mycket mer kapital och fler innovativa startupbolag till Västsverige för att hålla uppe vår globala konkurrenskraft. Det är alltför många startups som säger att det är svårt att få tillgång till kapital i Göteborg, samtidigt som investerarna säger att det finns gott om kapital. Med andra ord verkar det som att vi har lite att jobba med att få aktörerna att förstå och hitta varandra, säger Karin Eriksson.

Satsningen på SEEL och andra mobilitetsinriktade testbäddar är något som hon framhåller som styrkor för regionen.

– Jag tror att vår tradition för samverkan och vår starka testbäddsstruktur här i Göteborg kommer att ge oss en konkurrensfördel som gör det attraktivt att investera här i regionen. Det ligger helt rätt i tiden, säger Karin Eriksson.

På investerarforumet fanns ett uttalat intresse för ytterligare samverkan och det tänker Finanskompetenscentrum nu möta genom att etablera ett formellt investerarnätverk i Göteborg.

– Göteborg befinner sig mitt i ett utvecklingssprång och den stora omställningen till hållbara och digitalt kompatibla affärsmodeller kräver kapital och samarbete. Partnerskap blir avgörande för att bygga effektiva ekosystem som investerare vill engagera sig i. Ingen kan göra allt själv, säger Karin Eriksson.

Platsannonser

Logga in