Finans Nyhet

Ingves: ”odramatiskt” med minusränta

Taggar i artikeln

Riksbanken
Riksbankschef Stefan IngvesRiksbankschef Stefan Ingves
Riksbankschef Stefan Ingves Foto: Riksbanken
Publicerad

Riksbankschefen säger i en intervju med Financial Times att Sveriges finanssektor är bättre rustad än många för att klara av minusränta. Samtidigt är han orolig över hushållsskulderna och vill se en lösning på bostadsproblematiken från regeringen.

Realtid.se

Införandet av minusränta i Sverige har haft en ganska odramatisk effekt på marknaden och bankerna. Samtidigt går Sveriges ekonomi starkt framåt, säger Riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju med Financial Times.

Många experter väntar sig ytterligare räntesänkningar framöver. Däremot har många uttryckt negativ kritik och syftat på minusräntans effekter på stora banker i Europa, men Ingves betonar i intervjun att svenska banker haft väldigt få dåliga lån och god lönsamhet. Privatkunder och småbolag har inte drabbats för mycket av minusräntan samtidigt som de större bolagen får billigare finansiering.

– Vår finansiella sektor har varit i en bättre ställning att hantera minusränta än många delar av Europa, säger Ingves till FT.

Annons

Riksbanken nämns som en av föregångarna när det gäller införandet av minusränta. Länder som Danmark, Schweiz och Japan har sedan gjort samma sak tillsammans med den europeiska centralbanken.

Nordea tillhör de som tror att Riksbanken aviserar ytterligare stimulansåtgärder den 27 oktober efter att den underliggande inflationen nyligen överraskat på nedåtsidan, skriver FT. Ingves kommenterar inte om vad som komma skall men väntar sig att räntan stannar på minus åtminstone fram till 2018.

Trots att Ingves framhåller det odramatiska med att ha minusränta i Sverige är han orolig över den finansiella stabiliteten och pekar framför allt på bostadsmarknaden som han anser missköts.

Annons

– Vår bostadsmarknad är enligt min åsikt inte under kontroll, säger han till Financial Times.

Skuldnivån i Sverige är en av världens högsta och väntas enligt Riksbanken fortsätta stiga.

Det har inte gjorts tillräckligt mycket för att stoppa bostadspriserna och skuldnivån från att skena iväg och politikernas ovilja att göra något åt den "dysfunktionella" bostadsmarknaden i Stockholm, där kötiden för en hyresbostad kan vara så lång som 20 år, är oroväckande, menar Ingves.

Annons

– Det är farligt att inte ta itu med de här problemen. Den politiska viljan har saknats hittills och det sätter oss som centralbank i en svår sits, säger Ingves.

Annons