FinansNyhet

”I värsta fall får vi hyperinflation”

Hans WallenstamHans Wallenstam
Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetssektorn är bland de som gått allra sämst när Stockholmsbörsen rasat i år. Wallenstams vd Hans Wallenstam tycker att den kraftiga nedgången delvis är befogad.

Realtid.se

Hans Wallenstam säger i en intervju med DI att nedgången för börsens fastighetsbolag är en baksmälla och tillnyktring efter vad han beskriver som ”centralbankernas extrema experiment med gratispengar och till och med minusräntor”. Deras agerande har enligt Hans Wallenstam bidragit till att blåsa upp värdena på många tillgångar och inte minst på fastigheter.

Hans Wallenstam säger också han befarar att Riksbanken tror på gamla teorier om att det går att kontrollera inflationen enbart genom att höja räntan. Han tror att risken är stor att det inte kommer att lyckas, och motiverar det med att inflationen till stor del är importerad och orsakas av kriget i Ukraina och covidnedstängningar i Kina. Han är därför rädd att Riksbanken i onödan tar i med alltför stora räntehöjningar.

– Ett prisras på upp till 50 procent på bostadsrätter och en tvärnit för bostadsbyggandet går inte att utesluta. Alltför höga styrräntor kan i sig också bidra till att vi i värsta fall får hyperinflation, säger Hans Wallenstam till DI.

Annons
Annons