Morgonsvepet

Huaweis finanschef gripen

Kina protesterar mot gripandet av Huaweis finanschef, Sveriges första handelsplattform för kryptovalutor har öppnat och Kinnevikveteran gör börscomeback. Detta är några av rubrikerna i morgonsvepet.

Uppdaterad 2018-12-06
Publicerad 2018-12-06

Huaweis finanschef gripen
Handelskrig Den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef och vice ordförande Meng Wanzhou, som även är dotter till bolagets grundare, har gripits i Kanada på USA:s begäran, enligt Reuters. Detta skedde i samband med att hon bytte flyg i Kanada. Gripandet ska vara relaterat till brott mot amerikanska sanktioner och USA har även begärt att hon ska utlämnas. På fredag ska en domstolsförhandling äga rum, enligt The Wall Street journal. Kinas ambassad i Kanada motsätter sig gripandet och har begärt att Meng Wanzhou ska släppas omedelbart. De nordamerikanska grannländerna uppmanas ”korrigera denna missgärning och återupprätta Meng Wanzhous frihet”, heter det i en kommuniké från Kinas ambassad i Ottawa.

Asien-börserna faller efter att Huawei-toppen greps
Börs Börserna i Hongkong och Shanghai sjönk under morgontimmarna på torsdagen. Detta sedan nyheten blivit känd att Kanada gripit kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef, som nu kan utlämnas till USA. Även Tokyobörsen och Seoulbörsen faller, enligt Omni Ekonomi. Vid 05.30 låg Nikkei på −2,2 procent, Shanghai −1,3 procent, Shenzhen - 1.6 procent, Hongkong - 2,7 procent och Kospi −1,4 procent.

Sveriges första handelsplattform för kryptovalutor har lanserats
Kryptovalutor Goobitgruppen, som står bakom växlingstjänsten BTCX sedan sju år tillbaka, lanserade den 3 december den första svenska plattformen för global handel med kryptovalutor, enlilgt it-finans.se.
”Trots stor uppmärksamhet under flera år, så är digitala tillgångar ett tåg som knappt har börjat rulla. Med ett globalt team, global räckvidd och de nödvändiga tillstånden för att bedriva valutahandel, så finns det egentligen knappt några gränser för oss över huvud taget”, säger den nye vd:n Oskar Söderström till it-finans.se.
Kryptobörsen Nova har drygt 300 digitala tillgångar noterade från start och kommer att notera ytterligare ett 30-tal före jul. 2019 börjar rekryteringen av Listing-agenter över hela världen.

Mastercard och Microsoft samarbetar för att förenkla identifikation online
IT Mastercard och Microsoft samarbetar för att möjliggöra enkel verifiering via banker, mobila nätverksoperatörer och posttjänster genom att endast dela den information som krävs för att genomföra transaktionerna. Initiativet kommer att utgöra grunden för nya erbjudanden från Mastercard genom Microsoft Azure, som blir tillgängliga inom några månader, framgår det av ett pressmeddelande.

Albrecht gör börscomeback
Börs Hans-Jolger Albrecht, MTG och Millicoms tidigare vd, gör börscomeback som styrelseordförande för Ice Group, som var den grupp som snuvade Kinneviksägda Tele2 på 4G-frekvensen i Norge, enligt DI.
”Anledningen till att vi genomför börsnoteringen är att vi behöver ta in kapital för att finansiera vår fortsatta nätutbyggnad, där vi ska installera ytterligare 2 000 basstationer. Vi har i dag 83 procents täckning och 64 procent av trafiken går nu i egna nät. Det ska vi lyfta till 95 procents täckning och där 90 procent av trafiken går i egna nät”, säger Eivind Helgaker, vd på Ice Group.

Ytterligare en person söks efter razzian mot Starbreeze
Ekobrott Efter tillslaget mot spelbolaget Starbreeze under onsdagsmorgonen greps en person misstänkt för grova insiderbrott. Enligt DI handlar EBM:s utredning om de aktieförsäljningar som genomfördes i mitten av november avseende två dåvarande toppchefers innehav. Strax efter försäljningarna släppte bolaget två mycket negativa nyheter: att vinstprognosen för 2019 skrotas och att bolaget ansökt om företagsrekonstruktion med hänvisning till likviditetskris. En av de som uppges vara misstänkta ska i dag befinna sig utomlands och därför har EBM inte nått personen i fråga.

Platsannonser