Juridik Nyhet

Hotelldirektörens konkursbo slår tillbaka mot La Reinemannen: ”Namnteckningen är förfalskad”

Taggar i artikeln

La Reinemannen
Publicerad
Uppdaterad

Ett konkursbo i Uppsala har inlett en rättsprocess för att få tillbaka den fastighet som La Reinemannens bolag Beaming Projekt i Skåne påstår sig ha köpt och sedan gett bort. Säljaren av fastigheten är ett bolag som fram till sin konkurs i november leddes av en hotelldirektör – men enligt konkursboet är hotelldirektörens namnteckning på köpebrevet förfalskad.

Anders Frick

I december kunde Realtid visa hur juristen Patrik Nilsson, mer känd som La Reinemannen, tar myndigheterna till hjälp för att tvätta pengar. Som en del i detta skänkte Beaming Projekt i Skåne en fastighet i Norslunda till South Solar Power – La Reinemannens solcellsinvesteringsbolag. 

Gåvobrevet är undertecknat av Beaming Projekts företrädare, som även är en känd målvakt i Bolagsgruppen. Det är dessutom vidimerat av en person som tidigare var belagd med näringsförbud.

Tre veckor innan Beaming Projekt i Skåne gav bort fastigheten så hade bolaget i sin tur köpt den för 6 miljoner kronor av ett bolag som letts av en entreprenör som har gjort en karriärsresa från piccolo till hotelldirektör.

Annons

Bolaget gick sedermera i konkurs, och konkursboet hävdar i en stämningsansökan att hotelldirektörens namnteckning på köpebrevet är förfalskad och att fastigheten alltså aldrig har sålts till Beaming Projekt i Skåne. Alex Ljungvall på Advokatfirman Lindahl företräder konkursboet i processen.

– Överlåtelsen uppdagades i september i samband med att fastigheten skulle läggas ut till försäljning via mäklare, som då upptäckte att fastigheten inte längre stod skriven på bolaget. Enligt köpehandlingarna i Lantmäteriets akt skulle köpeskillingen om 6 miljoner kronor erläggas genom en revers. Den reversen har vi sett lika lite av som att några pengar skulle ha betalats för fastigheten, uppger Alex Ljungvall för Realtid.

Lantmäteriet returnerade originalet av köpebrevet till Beaming Projekt dagen efter att lagfartsansökan beviljats. I Lantmäteriets akt finns därför nu endast en kopia av köpebrevet kvar.

Annons

– Nu hoppas vi att saker kan klarna genom rättsprocessen, där vi vill få fram både köpebrevet och reversen i original så att vi kan skicka dem till Nationellt forensiskt centrum för äkthetsanalys, säger Alex Ljungvall.

Det kan också nämnas att Ystads tingsrätt för närvarande handlägger ett fall som har vissa likheter med Norslundafallet. Det handlar om en fastighet i Glivarp i Simrishamn, som gavs bort till Beaming Projekt av South Solar Powers vd, som då företrädde Beaming Projekt.

  • Så gick fastighetskapningen till:
  • Norslunda 56:1 AB (”Konkursbolaget”) försattes i konkurs 2022-11-21.
  • Konkursbolaget förvärvade år 2018 fastigheten Sigtuna Norslunda 56:1 från sitt moderbolag.
  • Fastigheten utgörs av obebyggd mark om 8 800 m2.
  • Moderbolaget trädde i likvidation 2022-04-26 och försattes i konkurs 2022-05-13. Diskussioner påbörjades med olika intressenter om en försäljning av fastigheten.
  • Under maj-juli 2022 fördes en dialog om försäljning med Beaming Projekt i Skåne AB. Någon försäljning av Fastigheten kom emellertid aldrig till stånd. I september 2022 kom konkursförvaltaren för moderbolaget och styrelseledamoten i Konkursbolaget därför överens om att fastigheten skulle läggas ut till försäljning via en fastighetsmäklare.
  • Fastighetsmäklaren kunde emellertid vid en kontroll i fastighetsregistret konstatera att lagfarten på fastigheten nu stod registrerad på Beaming Projekt i Skåne AB efter ett påstått köp. Som köpeskilling angavs beloppet 6 000 000 kr och som dag för köpet angavs 2022-05-31.
  • South Solar Power AB får sedan fastigheten som gåva från Beaming Projekt i Skåne AB 2022-06-18, och lagfart beviljades av Lantmäteriet i november.

Annons