Finans Nyhet

Investeringsnätverk hjälper La Reine-mannens solcellsbolag

Taggar i artikeln

La Reinemannen
Publicerad
Uppdaterad

Närmare 25 miljoner kronor håller South Solar Power på att ta in i en satsning på solcellsparker i Skåne och Västergötland. Och satsningen får draghjälp av minst ett investeringsnätverk.

Anders Frick

Detta är del två i en artikelserie om La Reinemannens solcellssatsning – läs den första delen här.

En aktör som uppmuntrar investeringar i South Solar Power är Sweinvest Finance i Askim strax söder om Göteborg. Bolaget uppger på sin hemsida att man har valt att ingå i partnerskap med South Solar Power. Sweinvest drivs av Leonardo ”Leo” Celija, som nyligen avgick från styrelsen för Opportun Capital Partner AB. Kopplingen mellan South Solar Power och Opportun är dock fortfarande stark, och företagsbeskrivningen som South Solar Power presenterar på sina hemsidor är framtagen av Måns Enocksson Gyllenberg, CFO på just Opportun Capital. Som av en händelse sitter han i mängder med bolag som ska syssla med just investeringar i solenenergi, och bolagen går under namnet OCP Solcellsanläggning 1-4.

Opportun Capital är en mäklarfirma som erbjuder rådgivning och investeringsrekommendationer, men uppger sig på pappret att vara ett investeringsnätverk. Bolaget var under en kortare period 2020-2021 anknutet ombud till SIP Nordic Fondkommission – ett bolag som Finansinspektionen har granskat – och stod därmed under indirekt tillsyn från Finansinspektionen. Enligt Mats Halvorsen, VD SIP Nordic Fondkommission AB, så kom Opportun aldrig igång med att jobba med SIP:s produkter eller tjänster, och anknytningen upphörde den 11 februari 2021.

Annons

– Opportun Capital bedriver således inte investeringsrådgivning med av oss godkända produkter baserat på vårt tillstånd. Vi har ingen relation till South Solar Power eller La Reine-mannen, säger Mats Halvorsen till Realtid.

Sedan den 11 februari 2021 står Opportun därmed inte heller under tillsyn från Finansinspektionen.

”En invit till vårt investerarnätverk är helt kostnadsfri och kommer inte med några skyldigheter. Opportun Capital Partners söker alltid nya kontakter till vårt nätverk för att stärka vår samlade kapacitet och därmed kunna ta oss an attraktiva investeringsobjekt på marknaden. Vi värderar varje medlem i vårt nätverk högt. Vi har idag 3 000 investerare i vårt nätverk med ett aktivt intresse för private equity och venture capital-investeringar. Nätverket består av både privatpersoner och företag”, står det på Opportuns hemsidor.

Annons

Opportun listar för närvarande fyra investeringsmöjligheter för sina medlemmar – men inget av dem har någon koppling till South Solar Power, men däremot ett annat solcellsprojekt vid namn OCP Solcellsanläggning 4 AB, som genomför tillsammans med Solid Vind & Sol under samlingsnamnet Opportun Green Ventures.

En av Solids ledamöter tog häromåret ett förbjudet lån och blev upptaxerad med 2 miljoner kronor av Skatteverket. Han har också en konkurs och stämningsdom i bagaget, senast 2021 då han förpliktigades att betala drygt 400 000 kronor till IMH Finans.

South Solar Powers vd Lars Andersson poängterar dock att bolaget inte samarbetar med vare sig Solid eller Opportun.

Annons

– Tanken var att Opportun skulle sälja in projektet, men de hoppade av. Jag har ingen koppling till dem längre. Jag jobbar gärna med dem, de verkar jätteduktiga, men de hade något annat projekt som kanske störde vårt projekt. Vi nog inte tillräckligt stora, säger han.

Hur många har hittills valt att gå in och investera i South Solar Power, direkt och via Sweinvest?
– Folk i Sverige förstår att detta är framtiden, men jag vill inte gå in på hur många det är, men det är i alla fall en bra substans, säger Lars Andersson.

Realtid avslutar denna artikel med ett citat från Sweinvests webbsidor: 

”Vi är övertygade om att utbyggnaden av solcellsanläggningar i Sverige är helt rätt i tiden samtidigt som vi ser en stor avkastningspotential med detta projekt”.

Fotnot: I en första version av artikeln så uppgavs att Opportun Capital Partners AB var ett anknutet ombud till till SIP Nordic Fondkommission. Uppgiften om ombud kom direkt från Bolagsverket som sköter ombudsregistret, men vid en närmare kontroll så visade sig uppgiften inte längre stämma. Opportun slutade vara anknutet ombud till SIP i februari 2021 och står sedan dess inte under någon slags tillsyn av Finansinspektionen.

Annons