Hon är Bill Gates klimatspanare i Göteborg: ”Fokus på ’net zero’”

Taggar i artikeln

Bill Gates GoWest
Julia Reinaud. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Julia Reinaud arbetar för Bill Gates storsatsning Breakthrough Energy, där hon tillsammans med EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken inrättade miljardfonden Breakthrough Energy Ventures Europe. I veckan var hon på GoWest i Göteborg och berättade för Realtid om hur svenska entreprenörer kan hjälpa världen att nå globala utsläppsmål.

Anders Frick

 

Det var i slutet av 2015 som Microsoftgrundaren Bill Gates lanserade sin gröna fondsatsning Breakthrough Energy. Sedan dess har fonden gjort investeringar i allt från svenska Heart Aerospace elflygplan till grönt bränsle i Örnsköldsvik. 

Annons

Julia Reinaud är Senior Director på Breakthrough Energy i Europa, med bas i Paris. Under veckan var hon på kapitalresningskonferensen GoWest i Göteborg  där hon bland annat berättade om Breakthrough Energy Ventures Europe. Det är en fond som har 100 miljoner euro att satsa på europeiska entreprenörer inom ren energi och vars lösningar kan ge betydande samt varaktiga minskningar av växthusgasutsläpp.

Julia Reinaud började på Breakthrough Energy 2018 och har sedan dess varit med och format organisationens aktiviteter och partnerskap i Europa. Breakthrough Energy Ventures Europe är en del av det arbetet, och det gjordes tillsammans med EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken, EIB i syfte att underlätta ’net zero’ – globala nettonollutsläpp där utsläpp orsakade av människor balanseras av mänskligt orsakade koldioxidavlägsnande.

– På Breakthrough Energy fokuserar vi på hur vi kan accelerera dekarboniseringen till net zero, vilket Europa har utlovat att nå vid 2050. Det finns teknologier och innovationer som måste utvecklas och öka, så det är vår största utmaning, säger Julia Reinaud till Realtid, och fortsätter:

Annons

– Vårt fokus är på hur vi går från planer inom vätgas, grönt stål och många andra teknologier till verklighet i form av slutliga investeringsbeslut, säger hon.

Arbetet sker bland annat inom ramen för programmet Breakthrough Energy Catalyst. Julia Reinaud är positiv till framstegen som görs, och menar att det handlar att hitta kunder och användare för de produkter och tjänster som kreativa entreprenörer skapar.

– Det handlar om lägre reglering och snabbare förbättringar. Vi hör att det påverkas på europeisk nivå, men det är fortfarande mycket svårt. Vi måste hitta bättre sätt för offentlig och privat sektor att jobba tillsammans för att se till att investeringarna blir av och att vi kan köpa de produkter som vi behöver, säger hon.

Annons

Hur kan politikerna hjälpa med det?
– Politikerna måste känna till vad nästa generations teknologier är och veta om att de finns, men även att förstå vilka utmaningar som innovatörer och innovationsföretag har. Det handlar om att först och främst lyssna, förstå och höra. Sen ska man kunna förändra det på olika sätt som politikerna kan, säger Julia Reinaud.

Se hela intervjun i Realtid-TV! 

Annons