Deeptech i fokus för Västsveriges investeringselit: ”Saknar privat riskkapital”

Taggar i artikeln

GoWest
Klementina Österberg från GU Ventures och Synne Sauar från Li-Tech tar en selfie på GoWest 2024.Klementina Österberg från GU Ventures och Synne Sauar från Li-Tech tar en selfie på GoWest 2024.
Klementina Österberg från GU Ventures och Synne Sauar från Li-Tech tar en selfie på GoWest 2024.
Publicerad
Uppdaterad

Deeptech och AI var i fokus på årets upplaga av investeringsevenemanget GoWest i Göteborg. Fortfarande saknas det dock privat riskkapital för investeringar i tidiga faser – det säger innovationsveteranen Thomas Andersson till Realtid.

Anders Frick

I veckan hölls GoWest – uppföljaren till investeringsevenemanget Connect2Capital – i Göteborg. Evenemanget lockade hundratals investerare, startups och andra aktörer i innovationsystemet. Förra året var ”impact” mycket i ropet, men i år handlade diskussionerna mer om AI och deeptech. (Artikeln fortsätter under filmerna)

Annons

Mats Torring från Stena Metall berättade för Realtid att de stora trenderna just nu är diskussionen kring deeptech, men även hållbarhet och samverkan mellan industri och startups. Se hela intervjun med honom i RealtidTV!

Thomas Andersson har titeln vice president på Volvo Cars och är även ordförande för GU Ventures, som leds av Klementina Österberg och som arrangerar GoWest. Förra året berättade han för Realtid att storbolagen alltmer vill närma sig startupmiljön för att påskynda sin egna utveckling, och i år konstaterade han att det behövs fortsatt arbete för att stärka hela ekosystemet. Det saknas dock en viktig komponent i Göteborgsregionen:

Annons

– Ja, vi saknar privat riskkapital i de väldigt tidiga faserna. Vi behöver ännu mer privat riskkapital, just för deeptech och life science där det är långa ledtider och krävs en hel del kapital, säger Thomas Andersson, som går att se i RealtidTV genom att klicka här!

Volvo Cars Tech Fund är en av finansiärerna i regionen, och som investerar strategiskt i företag som har någon typ av koppling till Volvo Cars. Det berättar vd Ann-Sofie Ekberg för Realtid:

– Volvo Cars är på en stor förändringsresa. Vi går ”full electric”, satsar på hållbarhet och nya material. Vi går längre ner i värdekedjan – det är viktiga områden. Sedan är det kring data, digitalisering och transparens, det är andra områden som vi både satsar på och som vi letar efter, säger Ann-Sofie Ekberg, som går att se i RealtidTV genom att klicka här!

Annons

Här är spellistan med fler av RealtidTV:s intervjuer på GoWest 2024:

 

 

Annons