Bank

Historiskt beslut i ECB: irländsk bank blir först att bötfällas för dålig likviditet

Den irländska banken Permanent TSB blir först ut att bötfällas för att inte leva upp till ECB:s likviditetskrav. Bötesbeloppet synes blygsamt, 2,5 miljoner euro, men är en viktig signal om att centralbanken inte tänker acceptera slarv med regelverket.
 

Publicerad 2017-08-29

Böterna utfärdats efter att banken inte har följt de rättelsekrav som ställdes redan i november 2015. Det handlar om om 1,75 miljoner euro för den förseelsen plus 750.000 euro för att TSB inte följt andra krav som ECB:s vakthundar ställde i februari samma år.

I en kommentar säger Permanent TSB att sedan i april 2016 lever man fullt upp till ECB:s krav och att man har samarbetat med centralbanken under utredningen. "Regelbrotten uppstod i samband med nya element i ECB:s beräkningar av likviditeten. Den verkliga likviditeten var i själva verket aldrig underminerad", säger banken i ett uttalande.

ECB kräver att en viss del av bankernas tillgångar ska vara likvida, i den mening att de är lätta att sälja om banken får problem. I detta fall uppfyllde TSB inte kraven under perioden oktober 2015 till april 2016.

Det som oroar nu är att förväntade räntehöjningar sätter stopp för den höga efterfrågan på amerikanska och andra statspapper, alltså tillgångar som är lätta att sälja vid en eventuell kris och precis den sortens tillgångar som ECB vill se som säkerhet i bankerna.

Likviditetsreglerna har tillkommit för att bankerna förhoppningsvis ska kunna rida ut nästa kris utan att behöva statlig hjälp.
 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in