Paula da Silva

SEB-chefen som drar till New York

Paula da Silva är chef för Transaction Services globalt på SEB och har haft en intensiv vår. Men snart är det semester och då kommer hon bland annat ladda batterierna i sin hängmatta.

Uppdaterad 2016-07-08
Publicerad 2016-07-08

Paula da Silvas affärsområde på SEB ansvarar för bankens likviditetshantering av kundföretag, handelsrelaterad finansiering och kortfristiga finansieringsprodukter.

Personalstyrkan består av cirka 350 personer och sitter till hälften utspridda över världen i ett femtontal länder där SEB finns, och övriga i Stockholm och Göteborg.

Paula berättar att våren har varit intensiv på grund av att de bland annat struktuerat om sin säljorganisation och skapat en mer fokuserad kundorganisation. Det finns ett behov av att automatisera och digitalisera processer ytterligare och göra dem mer transparanta. Exempelvis så handlar det om kontoöppningar globalt, faktureringsprocesser och betalningsförfrågningar.

Paula ser även områden där bankens kunder behöver ännu mer professionellt stöd och råd.  Till exempel kring hur överskottslikviditet ska hanteras eller hur kortfristiga fordringar eller skulder kan användas som arbetande kapital mer effektivt.

Finns det något du är extra stolt över?

— Det jag är mest stolt över är att se att kundnöjdheten för vårt område går uppåt på många marknader. Det är ett tecken på att vi är relevanta och viktiga som leverantör i kundens värdekedja.

Är det något som varit tufft?

— Ja, personalomställningar och kompetensskiften som är väldigt viktiga för att kunna ställa om och anpassa sig till marknadens krav på förändringar men som i sig också påverkar människors liv.

Vad jobbar du med just nu?

— Det känns som att jag trappar ner inför semestern. Samtidigt försöker jag att träffa så många människor som möjligt innan hösten sänker sig över Stockholm, för att få input om vad som händer i marknaden inför höstens affärsplanering. Det är skönt att få lite tid att reflektera och fundera på hur det påverkar oss i det stora perspektivet.

Hur länge ska du ha semester och vad ska du göra?

— Jag kommer att ha några veckor i två omgångar, med ett par veckor på kontoret mitt i "industrisemestertider".

— Jag ska börja semestern med att bara ta det lugnt i hängmattan och i trädgården i vår lilla stuga i Sörmland tillsammans med familj och några vänner för att sedan vara i New York ett par veckor. Tycker det är en bra kombination som passar mig perfekt.

Kommer du släppa jobbet helt och hållet?

— Nej, jag är alltid kontaktbar. Men jag har samtidigt en fantastisk och exekutiv ledningsgrupp som tar över i omgångar när jag är borta, vilket känns lugnt och tryggt.

Vad händer på jobbet i höst för din del?

— Vi kommer att satsa på att växa området handelsrelaterade krediter och behöver då sätta en tydlig och bra strategi för att uppnå denna tillväxt på ett balanserat och säkert sätt. Det ska bli väldigt kul! Sedan brinner jag väldigt för bankers och SEB:s digitaliseringsstrategi i synnerhet, vilket jag kommer att fortsätta verka för, säger Paula da Silva.

Fakta

Namn: Paula da Silva.
Titel: Head of Transaction Services, SEB.
Ålder: 55.
Bakgrund: Head of Product Mangement, Head of Corporate Banking, NY Branch, Area Manager Latin America inom SEB.
Bor: I lägenhet på Söder.
Familj: En son på nästan 17 år och en storfamilj med syskon och deras familjer.
Intressen: Resor och andra kulturer.
Bästa karriärdrag hittills i livet: Lyssna på och lära sig "det senaste" av ungdomar.

Platsannonser

Logga in