FinansNyhet

Heimstaden Bostad etablerar sig i Finland

Helsingfors, Heimstaden BostadHelsingfors, Heimstaden Bostad
Publicerad

Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, etablerar sig i Finland genom ett förvärv om 242 befintliga hyresrätter i Helsingfors för 215 miljoner kronor.

Realtid.se

– Förutsättningarna på den finska bostadsmarknaden är attraktiva, särskilt i huvudstadsregionen i och omkring Helsingfors, där varierande hushållsformationer och stark ekonomisk tillväxt stödjer en långsiktig efterfrågan på bostäder. Det fina läget bostäderna har i kombination med överkomliga prisnivåer, lägger grunden för en attraktiv riskjusterad avkastning, säger Christian Fladeland, investeringschef på Heimstaden i en presskommentar.

Portföljen består av två befintliga fastigheter med 242 hyresrätter och 639 kvm kommersiell yta. De har en total uthyrningsbar yta på 7 973 kvm med en uppskattad årlig bruttohyresintäkt (GRI) om  18 miljoner kronor.

Fastigheterna är belägna i närheten av tunnelbanestationen i Herttoniemi-distriktet, tio minuter från stadskärnan.

Annons

– Vi är glada över att etablera oss i Finland, det är ett naturligt steg i vår expansion givet att vi redan verkar i resterande nordiska länder. När vi blivit tillräckligt stora kommer vi att etablera en egen förvaltning i Helsingfors och vi ser fram emot att tillhandahålla den finska marknaden med långsiktigt hållbara och omtänksamma boenden, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden i sin presskommentar.

Även Balder har fortsatt sin nordiska expansion och numera finns ungefär hälften av fastighetsportföljen i Sverige. 2015 säkrade Selin en 53,3-procentig aktiemajoritet i Sato, Finlands näst största bostadsfastighetsbolag. Två år senare, sommaren 2017, meddelades att Balder förvärvar 56 procent av Serena Properties som äger handelsfastigheter i bra lägen i Finland.  

Enligt tidningen Fastighetssverige gjordes dessutom närmare 70 procent av bolagets förvärv under 2020 i grannlandet i öster.

Annons

Det finns åtminstone två orsaker till att Finland ha seglat upp som den populäraste utländska marknaden. Enligt Pangea är direktavkastningen lite högre i Finland, dessutom kan man komma åt attraktiv finansiering via eurobond-marknaden.

Även Sagax med vd och storägaren David Mindus och den något mindre ägaren Rutger Arnhult, har gått in tungt i Finland. Enligt den senast publicerade årsredovisningen har fastigheterna i Helsingfors ett nästan lika stort marknadsvärde som fastigheterna i Stockholm.

Annons