M&A

Hanza tar steget in i Tyskland genom förvärv

UPPDATERAD Tillverkningsstrategen Hanza Holding, som tills nu är verksamt i Norden, köper tillverkningsbolaget Ritter Elektronik för 12 miljoner euro och kommer därmed in på den tyska marknaden. Hanzas aktiekurs stiger 8 procent på torsdagseftermiddagen.

Uppdaterad 2019-07-25
Publicerad 2019-07-25

– Vi har haft Norden som kundmarknad och sett att det gått väldigt bra men vill naturligtvis pröva en större marknad. Vi har sett att det är lika stor efterfrågan i Tyskland som i Norden och nu får vi ett bra fäste i Tyskland för att kunna erbjuda vårt koncept där, säger Hanzas vd Erik Stenfors till Realtid.  

Köpeskillingen består både av kontanter och en aktiedel. Kontantdelen, som finansieras via banklån, uppgår till 7,2 miljoner euro och bolaget ska även betala med 3 miljoner nya aktier. Förvärvet bidrar till ökad vinst per aktie, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det här är en jättebra och jättestor affär för bolaget, vi har hållit på med den länge, säger Stenfors.  

Hanza har idag inga tyska kunder, men får med förvärvet “några stora fina kunder” som Hanza kan växa med, säger Stenfors. 

Han nämner att en annan positiv effekt för Hanza är att man får tillgång till ett par nya teknologier som går att använda för befintliga nordiska kunder. 

Tyska Ritter-koncernen hade 2018 en omsättning om 42,7 miljoner euro med en rörelsevinst före avskrivningar (EBITDA)  på 4,9 miljoner euro. Det innebär att den sammanlagda försäljningen för 2018 för Hanza och Ritter uppgår till 2,26 miljarder kronor med ett EBITDA-resultat om 164 miljoner kronor.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in