Johanna Högfeldt, senior economist, Handelsbanken.
Johanna Högfeldt, senior economist, Handelsbanken. Foto Handelsbanken
Finanspolitik

Handelsbankens Johanna Högfeldt: "Fed var tydligt mer hökaktig än förväntat"

Ondagens Fed-möte fick räntorna att stiga och börserna att falla men det som överraskar mest är Feds optimistism om arbetsmarknaden, säger Johanna Högfeldt, senior economist på Handelsbanken.

Uppdaterad 2021-06-17
Publicerad 2021-06-16

Federal reserve meddelade på onsdagen 16 juni att styrräntan och obligationsköp lämnas oförändrade.

– Fed var ikväll tydligt mer hökaktig än förväntat. Framför allt mot bakgrund av att marknaden hade justerat sin vy mot Feds tidigare resonemnag från April (sjunkande långräntor på sistone). Det som var överraskade var deras prognos på två höjningar i 2023 istället för en. Att Fed skulle justera sina prognoser var givet men tonläget vad mer optimistiskt, säger 

Är beskedet enligt dina förväntningar?
– Vår förväntan var att det skulle vara något mindre optimistiskt och Fed skulle framför allt vara mer pessimistisk kring arbetsmarknaden.

Är det ett bra besked?
– Det är svårt att säga än. De kommande månaderna kommer att visa tydligt vart ekonomin är på väg och blir avgörande för Feds plan kring minskning av tillgångsköpen.

Vilka direkta konsekvenser kan det få?
– Dagens möte fick räntorna att stiga och börserna att falla. Det är den initiala reaktionen men tror det lugnar ned sig ned sig då det är fortfarande rätt oklart hur snabbt de kommer att gå i väg med tapering processen.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in