Carina Åkerström vill sänka kostnaderna för Handelsbanken.
Carina Åkerström vill sänka kostnaderna för Handelsbanken.
Morgonsvepet

Handelsbanken försöker lugna anställda

Handelsbankens vd Carina Åkerström försöker stävja personalens stora missnöje med den indragna vinstandelsbetalningar, handelskonflikten mellan USA och Kina trappas upp ytterligare vilket drabbar Huawei hårt och Riksbanken slår ifrån sig. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna måndag.

Uppdaterad 2019-05-20
Publicerad 2019-05-20

Stort missnöje från Handelsbankens personal
Sedan styrelsen beslutat att dra in utbetalningen i år till vinstandelsstiftelsen Oktogonen pyr det interna missnöjet, vilket Realtid tidigare kunnat berätta om. Nya vd:n Carina Åkerström är nu pressad av de interna protesterna, skriver Dagens Industri. 
I och med den indragna utbetalningen går personalen miste om närmare 70 000 kronor per person. I ett internt mejl till de anställda skriver Åkerström att 2018 "var kanske ett av våra svagaste år i modern tid".

Riksbanken slår ifrån sig
En mängd experter, inte minst i Realtids artikelserie #svagakronan, hävdar att den svaga kronan beror på de beslut som Riksbanken har fattat de senaste åren. Riksbankschefen Cecilia Skingsley försvarade centralbankens agerande i gårdagkvällens Agenda på SVT.
– Riksbanken har ingen sådan politik som går ut på att medvetet göra kronan svag. Tvärtom tror vi att vi kan klara ett inflationsmål under de kommande åren också med en starkare krona, sade hon i programmet, skriver Omni.

Trump: Kina klarar inte tullarna
I en intervju med Fox News säger USA:s president Donald Trump att hans tullar på kinesiska varor tvingar företag att flytta sin produktion från Kina till Vietnam och andra delar av Asien. Trump säger att inga fler förhandlingar är inplanerade sedan den förra rundan som slutade den 10 maj, skriver Reuters.
Handelskriget har nu pågått i tio månader. Trump tror att Kina snart kommer att göra upp med USA "eftersom de går under med alla tullar, Kina går fullständigt under".

Jobbigt läge för Huawei
Världens största telekomleverantör och näst största smarttlefonlevantör, Huawei, riskerar stor skada av handelskriget mellan USA och Kina. Enligt ett beslut i torsdags från Trumpadministationen ligger Huawei på den svarta lista som gör det mycket svårt att göra affärer med amerikanska företag. Som en direkt konsekvens drar Google in alla affärer med Huawei. Ett mycket hårt slag eftersom Googles operativsystem Android är basen i Huaweis smarttelefoner. Även chippjättrana Qualcomm, Broadcom och Intel upphör att göra affärer med Huawei med omedelbar verkan.

Svag inhemsk efterfrågan i Japan
BNP för världens tredje största ekonomi, Japan, växte 2,1 procent mätt på årsbasis under det första kvartalet, skriver Reuters. Det är en stor skillnad mot marknadsförväntningarna som talade om en tilbakagång på 0,2 procent. Den stora orsaken var ett kraftigt fall i importen, 4,6 procent, den största tillbakagången på ett decennium. Exporten skönk samtidigt 2,4 procent. Det visar på en svag inhemsk efterfrågan.
En analytiker på Mizuho Research Institute varnar för en svag tillväxt i det andra kvartalet och en risk för recession

Nya nedgångar i Kina
Shenzen-börsen är ned 1,1 procent, Shanghai 0,7 procent och Hongkong är ned 0,5 procent på morgonen.  Däremot lyfte Nikkei efter beskedet om BNP-tillväxten i Japan, skriver Omni Ekonomi.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in