Annons

Annons

Hallå där, Tino Sanandaji!

Realtid.se:s nya krönikör presenterar sig.

Berätta lite om dig själv!

– Jag är kurd från Iran, flyttade till Sverige när jag var nio år gammal. Är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en PhD från University of Chicago.

Vad har du för uppdrag idag?

Annons

Annons

– Forskar i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning. Är även skribent för de amerikanska tidskrifterna National Review samt The American, och nu också Realtid.

Du har på senare tid granskat Folkpartiets "utanförskapskarta" och "Miraklet i Sandvik". Vad har du fått för reaktioner?

– Positiva. Blogposten om Sandviken hade runt 60.000 unika läsare, tredubbla bloggens normala. Det är många äldre akademiker som mailar och är förfärade över att det inte går att lita på det som står i morgontidningen längre.

Vad är det som driver dig?

– Att roa mig själv.

Vad kan Realtid.se:s läsare förvänta sig av dig som krönikör?

– Långa artiklar om nationalekonomi på relativt hög akademisk nivå. Jag tror att Realtids läsare är relativt sofistikerade när det gäller ekonomi och skulle uppskatta seriösa texter, om jag klara av att skriva några.

Om du skulle rekommendera en akuell "måste-bok" för den samhällsintresserade, vilken blir det då?

– Chicagoekonomen Luigi Zingales “A Capitalism for the People”. Här argumenterar Zingales för marknadsekonomi och därför mot “crony capitalism” och att favorisera enskilda företag.

Slutligen, som nationalekonom, vilken är valets viktigaste fråga?

– Utanförskapet är fortfarande tragiskt högt, men vare sig Alliansen eller vänsterblocket har några realistiska lösningar.

Läs Tino Sanandajis första krönika här.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons