Adam Birnbaum GP Bullhound
Adam Birnbaum, Executive Director på GP Bullhound och expert inom Spac.Foto: GP Bullhound
Börs

GP Bullhounds Adam Birnbaum: ”Efterfrågan på fler börsnoterade företag främjar Spac-trenden”

Att antalet transaktioner minskat i början av april är ett sundhetstecken, enligt Adam Birnbaum, Executive Director på GP Bullhound och expert inom Spac.

Uppdaterad 2021-04-16
Publicerad 2021-04-16

Antalet Spac-transaktioner minskade i april, i jämförelse med mars, men aktivitetsnivån är fortsatt hög, säger Adam Birnbaum, Executive Director på GP Bullhound och expert inom Spac, till Realtid.

– Spac-aktiviteten är inte lika frenetisk som för några veckor sedan, men med ungefär sju nya Spac-börsintroduktioner under bara förra veckan så är marknaden fortfarande ganska aktiv. Vi kan se i amerikanska Spac-prospekt att man vill attrahera europeiska investeringar samt ett antal europeiska Spac-noteringar som planeras i Europa, säger Adam Birnbaum.

Under 2020 genomfördes sammanlagt 248 börsintroduktioner via Spac i USA, vilket var för första gången, åtminstone sedan 2011, fler än vanliga börsintroduktioner, enligt GP Bullhound. Samtidigt ökade värdet på enskilda Spac-noteringar till i snitt 336 miljoner dollar år 2020, jämfört med 231 miljoner dollar år 2019.

Spac är inget nytt fenomen men intresset minskade i samband med finanskrisen 2008. Hur ser du på att Spac:ar vuxit så kraftigt de senaste åren för att minskat något i april?
– Spac:ar har funnits sedan början av 90-talet. Det började som ett sätt, för företag som kanske inte hade lyckats klara testerna från de större investeringsbankerna, att börsnoteras. Sedan började folk tänka att Spac:ar kanske inte bara var för mindre bra företag utan även för starka företag. Sedan saktade takten ner efter finanskrisen 2008 men började ta fart de senaste åren för alla typer av företag, säger Birnbaum.

Han fortsätter:

– Det finns två huvudorsaker till det. För det första, när räntorna varit så låga har Spac:ar varit en säker investering eftersom man kan när som helst få tillbaka sina pengar. Speciellt inom teknologisektorn har Spac:ar i allt högre grad setts som ett alternativ. För det andra har antalet offentliga företag i USA minskat mycket så det finns en verklig efterfrågan på fler amerikanska offentliga företag på investerarnas sida.

Skulle du prata om en Spac-bubbla när värdet på Spac:ar i USA redan i mitten av mars var större än värdet på Spac:ar under hela 2020?
– Det har varit så mycket aktivitet att man kan undra om det finns en bubbla. Men svaret är: inte riktigt. Det finns också ett stort intresse för börsintroduktioner. Pipe-investerare (Private Investment in Public Equity) investerar i traditionella börsintroduktioner som i många Spac:ar. Och det har varit många av dem så det har varit ett överutbud mot ett begränsat antal investerare. Sedan börjar även dessa Pipe-investerare känna att värderingarna har varit över det som kan anses vara det verkliga värdet. Så det finns lite återhållsamhet även av den anledning.

Vilken position har GP Bulllhound inom Spac?
– GP Bullhound har arbetat med Spac:ar både med målföretag och för att underlätta transaktioner. Spac är bara ett annat medel för intäktsgenerering för ett företag som vi som rådger teknologikunder, utöver exempelvis avyttring, en late-stage-kapitalrunda eller någon form av börsnotering, om det handlar om en direkt notering eller en börsintroduktion. Men vi är relativt lyckligt lottade i och med att ett av de mest aktiva och högst presterande områdena för Spacs är just teknikfokuserade företag, vilket är GP Bullhounds fokus.

Technology (TMT) står för cirka 30 procent av alla nya Spac-förvärv, enligt GP Bullhound.

– Man bör komma ihåg att efter att dessa företag börsnoteras är de börsnoterade företag som alla andra börsnoterade företag. När du letar upp deras aktiekurs om ett år så vet du inte om de börsnoterats genom en börsintroduktion, en direkt notering eller ett Spac. De kommer att värderas av analytiker precis som alla andra börsnoterade företag.

Vilka trender spår du inom Spac-området under de kommande tolv månaderna?
– Vi kommer att fortsätta se företag som ser Spac:ar som ett alternativt sätt att börsnoteras. Vi fortsätter även förmodligen att se Spac-sponsorer som har lyckats med ett Spac skapa nya och flera Spac:ar. Men med tiden kommer Spac-bolagen granskas mer och det kommer att uppstå ett behov av mer högkvalitativa technologiföretag.

– När det gäller Europa finns det ett verkligt behov av fler börsnoterade technologi-företag och jag förväntar mig därför att vi kommer att fortsätta se fler Spac:ar i Europa.

Ett nynoterat Spac måste inom 24 månader genomföra förvärv. Enligt GP Bullhound tar det 19-24 månader för cirka 76 procent av bolagen att göra ett förvärv.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in