Bank

Fusionssamtal avbryts

Det blir ingen fusion mellan de tyska bankerna Deutsche Bank och Commerzbank. Det uppgav bankerna på torsdagen, efter att flera medier rapporterat att samtalen var på väg att kollapsa.

Uppdaterad 2019-04-25
Publicerad 2019-04-25

 En integrering av de två tyska storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank skulle vara för svår att genomföra utifrån de omstruktureringskostnader och tillkommande kapitalbehov som blev till slut oförsvarligt höga, skrev bankerna i ett uttalande på torsdagen.

Detta öppnar nu upp för friare från den internationella bankscenen.

Protesterna mot bankernas förhandling har varit högljudda. Bland annat vädjade fackförbundet Verdi till Commerzbank om att avbryta för att inte riskera tiotusentals bankjobb. Dessutom har de kulturella skillnaderna mellan den internationella investmentbanken Deutsche Bank och konsument- och småföretagarbanken Commerzbank gjort sig påminda under förhandlingarna. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Welt am Sonntag var fusionsplanen avgörande för den tyska regeringen, som direkt vill förhindra att en utländsk aktör tar kontroll över Commerzbank. Under förhandlingens gång har flera utländska banker rapporterats ha intresse för att uppvakta Commerzbank om förhandlingarna med Deutsche skulle kollapsa.

Bland banker som nu omnämns som potentiella intressenter finns franska Société Générale och BNP Paribas. 

En annan bank, som redan har verksamhet i Tyskland och är tillräckligt stor för att kunna tänkas svälja Commerzbank och dessutom betala en premie till ägare för besväret är spanska Santander, euroområdets största bank.

Platsannonser