SkattNyhet

Fortsatt EU-arbete för att motverka skatteflykt

EU, OECD, minimiskattEU, OECD, minimiskatt
Publicerad
Uppdaterad

EU-ländernas finans- och ekonomiministrar möts för första gången under franskt ordförandeskap den 18 januari.

Realtid.se

På dagordningen finns bland annat ett förslag om minimiskatt för koncerner baserat på OECD och G20:s arbete och EU:s planeringstermin. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bland prioriteringarna märks även koordinering av arbetet med EU:s ekonomiska återhämtning, finansiering av tillväxt och stöd för den gröna och digitala omställningen samt att motverka finansiell brottslighet. Finansminister Mikael Damberg företräder Sverige.

Ministrarna ska diskutera ett nyligen presenterat förslag till direktiv om en global minimiskatt på 15 procent för stora multinationella bolag och koncerner inom EU.

Annons

EU har under flera år arbetat intensivt med att motverka aggressiv skatteplanering och skatteflykt. Det förslag som nu ligger på bordet följer en modell som OECD och G20 tagit fram och syftar till att motverka att skattebasen urholkas och vinster flyttas.

Mötet äger rum i Bryssel. Mikael Damberg deltar också i eurogruppens möte i den del av mötet dit också EU-länder som inte har euron som valuta bjuds in.

Annons