Ekobrott

Före detta advokat åtalas för bedrägerier

Ekobrottsmyndigheten i Linköping har väckt åtal mot en 46-årig före detta advokat i Stockholm samt en 42-åring man för omfattande och grova ekobrott.

Uppdaterad 2019-10-24
Publicerad 2019-10-24

Enligt åtalet har de två misstänkta i vissa fall begått brotten tillsammans och i vissa fall var för sig. Det framgår av ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Åtalet omfattar grova bedrägerier, grova skattebrott och grova bokföringsbrott med kopplingar till ett flertal aktiebolag. Ett par av dessa bolag försattes i konkurs i augusti i år. Den åtalade brottsligheten sträcker sig över ett par år och avser hundratals miljoner kronor som lånats upp på falska grunder.

Inledningsvis avsåg förundersökningen misstankar om grova skattebrott. Under utredningens gång uppkom misstankar även om ytterligare omfattande brottslighet.

– En tillsynes märklig omständighet är att de grova bedrägerierna har lyckats trots olika granskningsprocesser från exempelvis finansbolag, advokatbyrå och investerare. Ett flertal investerare, såväl privatpersoner som professionella investerare, har förmåtts investera i bland annat i obligationer till ett värde av 200 miljoner kronor. Målsägandena finns ibland annat Sverige, Norge och Finland, säger Oscar Strömblad, åklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i en skriftlig kommentar.

Utredningen som har bedrivits som ett samverkansärende mellan Ekobrottsmyndigheten och Skattebrottsenheten. Samverkan har även skett med Skatteverkets fiskala del.

Rättegången i Stockholms tingsrätt är planerad att påbörjas den 4 november och förhandlingen beräknas pågå fram till årsskiftet. Åklagare i målet är de seniora åklagarna Oscar Strömblad och Tomas Persson vid Ekobrottskammaren i Linköping.

Platsannonser

Logga in