MarknaderNyhet

Flygresor billigare än 2010 – tåg och bilhyra dyrare

Publicerad
Uppdaterad

Över längre tid syns stora skillnader mellan olika resformer. Jämfört med 2010 har medelpriset på hyrbilar stigit med 39 procent samtidigt som utrikesflyg blivit 17,5 procent billigare. Det visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI).

Realtid.se

Efter att ha gått ned under januari och februari steg priserna på utrikesflyg i både mars och april i år.

– Priset på utrikesflyg steg med nästan 23 procent i april jämfört med mars. Jämfört med april förra året var priserna nästan 13 procent högre, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Även biluthyrning, järnvägsresor, flygcharter och hotellrum blev dyrare i april jämfört med såväl mars i år som med april förra året.

Annons

– Priser på utrikes flygresor brukar gå upp på våren, när sommaren närmar sig. Även priserna för att hyra bil brukar stiga under sommaren, säger Caroline Neander.

Inrikesflyg blev knappt 15 procent dyrare än i mars – men var i april i år nästan 42 procent billigare än i april 2021. Även priserna för att åka långfärdsbuss steg jämfört med mars men var billigare än motsvarande period förra året.

Bortom månadsförändringar och säsongsmönster finns utvecklingen över längre tid, där mönstret blir ett annat. Beräknat utifrån det genomsnittliga månadspriset 2010 har en del av de utvalda produkterna i jämförelsen stigit rejält i pris fram till nu – medan andra sjunkit ordentligt.

Annons

– Det som stigit absolut mest i pris jämfört med medelpriserna 2010 är hyrbilar, som blivit 39 procent dyrare. Andra produkter som stigit mycket i pris är hotellrum på veckoslut och järnvägsresor, som gått upp 32 respektive 30 procent, säger Caroline Neander.

– Det som sjunkit mest i pris är flygresor, både utrikes och inrikes, som blivit 17,5 respektive 18 procent billigare jämfört med genomsnittet 2010. Även priset på hotellrum på vardagar har sjunkit under jämförelseperioden, med 10,5 procent.

Flygresorna har sjunkit i pris under en längre tid, medan hotellrummen på vardagar blev mycket billigare under pandemin.

Annons

 

Annons