HelgHelg

Veckans recept: Brioche till Champagne

FinrummetFinrummet
Publicerad

Brioche är det perfekta tilltugget till lagrad Champagne. Så lyckas du med att baka brioche.

Lisa Lönner

Har läst många texter och recept på Brioche – det perfekta tilltugget till lagrad Champagne. Ett bröd med både ägg, socker och mycket smör. Svårt att göra och det finns många tips och knep. Jag serverar det med anklever, Caviar, löjrom , Skagen eller en kornärtskocksröra med citron. Det är oerhört gott till champagne. Är det lite nattamat så funkar det ju med bara brioche som den är och Champagne.

Minibriocher till Champagne

Ingredienser:

  • 5 dl mjöl
  • 2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 15 g jäst
  • 3/4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 50 g kylskåpskallt smör, skuret i kuber

Pensling

Annons
  • 1 ägg
  • 1/4 dl mjölk
     

Utrustning

Du behöver: matberedare, små bakformar i metall

Gör så här:

Annons
  • Hacka smör i centimeterstora kuber och låt ligga i kyl
  • Blanda ägg och mjölk och ställ in i kyl
  • Lägg mjöl, salt och socker samt vispbunken och frys in den en timme (viktigt att allt är kallt när degen görs).
  • Smula i jäst i mjölkblandningen och häll i mjölet långsamt lite i taget. Kör på låg hastighet i fem minuter, öka därefter hastigheten och kör i en kvart
  • Ta fram smöret ur kyl och banka det och platta till det. Dela det i tre delar och arbeta snabbt. Lägg en del i taget i degen medan du vispar. Tillsätt till sist saltet.
  • Låt nu degen jäsa övertäckt med plast i 30 minuter.
  • Smöra 15-20 små metallformar
  • Forma degen till små bollar. Rulla dem så att du får en ”topp” som ett litet huvud. Tryck ned den tjocka delen först och justera så huvudet sitter överst.
  • Låt bröden jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  • Blanda mjölk och ägg och pensla bröden jämnt. Justera bollarna så de sitter rätt.
  • Baka små briocher på 180°C i 15-20 minuter.

Läs även:

I Finrummet denna vecka

Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

Lisa Lönners krönika: Brödiga Champagnereflektioner

Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott

Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd

Veckans recept: Brioche till Champagne

Spannmål: Om vikten av välja rätt mjöl

Annons