Finrummet
Vinkällaren hos Magnusson Fine Wine
Veckans vin

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

Vilken typ av champagne tål att lagras? Finrummets nye gästkrönikör  Johan Magnusson ger förslag på några som är bra att lagra om du vill börja bygga en källare.

Uppdaterad 2021-10-21
Publicerad 2021-10-21

Champagne finns som ni säkert vet i flera olika varianter beroende på druvan. Blandningar av de olika är det vanligaste. De torra mycket friska champagnerna heter Blanc de blancs och har 100 procent Chardonnay. Blanc de Noirs är 100 procent av den blå druvan Pinot Noir och blir smakrikare. Den tredje tillåtna druvan heter Pinot Meunier och för den som är intresserad så är en 100 procent Pinot Meunier en helt ny upplevelse att prova.

För att lagra champagne ska du köpa Vintage, till skillnad från beteckningen NV (Non Vintage) vilket i princip betyder ”drick nu”.

Johan Magnusson, som driver vinlagringskonceptet Magnusson Fine Wine i Stockholm, ger oss några bra att lagra om du vill börja bygga en källare och alla dessa finns på Systembolaget.

Vi tar förstås med en Heidsieck. Det är den äldsta jag själv någonsin smakat, en som var från 1957 och det var en otrolig upplevelse och då jag bestämde mig för att jag tycker om lagrad champagne.Laurent-Perrier Millésimé Brut, 2008.

Laurent-Perrier Millésimé Brut, 2008

Frankrike, Champagne

Utvecklad, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, röda äpplen, hasselnötter, citrus och mineral.

Produktnummer: Nr 75308

Flaska 750 ml

Alkoholhalt 12 %

599 kronor

Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Frankrike, Champagne

Komplex, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, nötter, vit choklad och grapefrukt.

Produktnummer: Nr 7548

Flaska 750 ml

Alkoholhalt 12,5 %

Sockerhalt 0,6 g/100ml

1 779 kronor

Charles Heidsieck Brut Réserve

Frankrike, Champagne

Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin.

Produktnummer: Nr 77522

Flaska 750 ml

Alkoholhalt 12 %

Sockerhalt 0,7 g/100ml

469 kronor

 

Läs även:

I Finrummet denna vecka

Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

Lisa Lönners krönika: Brödiga Champagnereflektioner

Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott

Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd

Veckans recept: Brioche till Champagne

Spannmål: Om vikten av välja rätt mjöl

Platsannonser

Logga in