Helg Helg

Spannmål: Om vikten av att välja rätt mjöl

Taggar i artikeln

råvara
FinrummetFinrummet
Foto: Tomasz Filipek via unsplash
Publicerad

Säd har många hälsosamma beståndsdelar. Men det finns mjöl och så finns det mjöl.

”Om vi nu vänjer oss av med att äta mjöl som håller i ett år så kanske vi kunde få tillbaka de nyttiga beståndsdelarna.”

Säd har trots dess ibland dåliga rykte många hälsosamma beståndsdelar. Hanteringen gör dock att det mesta försvinner. Det är därför det är så viktigt med vilket mjöl du väljer. Skal och groddar innehåller viktiga oljor, mineraler och vitaminer exempelvis de så viktiga B för hjärnans funktion och dessutom även E. Och i skalen finns förstås också fibrer som ”motionerar” våra tarmar. Skalen gör dock att mjölet inte håller lika länge och därför gjorde man mjöl med bara kärnan från 60-talet när industrialiseringen kom. Det är inte bara det. Man tillsätter också en mängd kemikalier med syfte att mjölet ska bli lättare att baka med och så att det håller sig länge.

Om vi nu vänjer oss av med att äta mjöl som håller i ett år så kanske vi kunde få tillbaka de nyttiga beståndsdelarna.

Annons

Till fest tycker jag att bröd på finmalet vetemjöl är det godaste då du får ett luftigt och härligt bröd. Du kan köpa ett mjöl med extra protein exempelvis vetemjöl special eller Manitoba Cream. Brödet blir sådär trådigt och luftigt. Dock ska man veta att just de mjölsorterna ofta innehåller mycket kemikalier för att åstadkomma strukturen.

För det mer hälsosamma hemmabaket till vardags rekommenderar jag därför att använda naturliga småskaliga mjölsorter som inte är så sönderkrossade exempelvis stenmalen råg, dinkel, spelt och liknande för att få till lite nyttigare bröd som gör sitt arbete i tarmarna.

Som jag brukar säga – lyxa till det till fest och må bra i vardagen!

Annons

Läs även:

I Finrummet denna vecka

Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

Lisa Lönners krönika: Brödiga Champagnereflektioner

Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott

Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd

Veckans recept: Brioche till Champagne

Spannmål: Om vikten av välja rätt mjöl

Annons