HelgHelg

Champagne på Pinot Noir – perfekt till mat och lagring

Champagne, Franska ambassaden, FinrummetChampagne, Franska ambassaden, Finrummet
Publicerad

En Champagne på stor andel eller bara Pinot Noir blir mer smakrik. Här är Lisa Lönners favoriter. 

Lisa Lönner

I veckan har jag varit på provning av Champagne på Franska ambassaden. Det var rätt många lite mindre producenter som serverade utsökt Blanc de Noirs. Dessa champagner blir naturligt nog mustigare i smaken och utgör förutom årgångschampagne utsökta matviner.

Jag tycker du ska prova dessa champagner om du inte provat Blanc de Noirs tidigare, de är gjorda på endast de röda av de tre vanligaste druvorna i Champagne – Pinot Noir (det finns faktiskt ett antal mindre, rätt ovanliga druvor som är tillåtna). Det finns också Champagne gjord på den druva som oftast finns i mindre mängd, Pinot Meunier. 

En Champagne på stor andel eller bara Pinot Noir blir mer smakrik, kan ha toner av röda bär, frukt, nötter/mandel och känns ibland lite lätt rökig. Det är en perfekt matchampagane. Är den dessutom årgångschampagne tycker jag den blir ännu mer intressant. Det är vanligare att dessa odlare är mindre och mer ekologiska/biodynamiska.

Annons

Här nedan har du några fantastiska som är lite svårare att få tag på, men som kan vara värt besväret. På Franska Vinlistan, en webbutik som vill ge konsumenten kontakt med lite mindre producenter, kan du beställa dessa i låda. Och Vivino har någon av dem. Systembolaget har inga av dessa champagner, där hittar du ett fåtal Blanc de Noirs från bland andra Clouet och La Chouette. 

Mailly Grand Cru Blanc de Pinot Noir NV

Mailly
Grand
Cru Blanc
de Pinot
Noir NV

Annons

Här produceras enbart Grand Cru-champagner. De producerar en champagne som de kallar Blanc de Pinot Noir för att sticka ut. Prisvärd i sitt slag. Den här producentens vingård vetter också mot norr på Reimsberget, ett mycket bra läge. Vinet är väldigt friskt för att vara Pinot Noir och man finner förutom citrus också gul frukt och rött äpple.
435 kr

Lacourte Godbillon Mi-Pentes Blanc de Noirs 1:er Cru NV
Underbar Premier Cru Pinot Noir där 50% lagrats på ståltank och de andra 50% på ekfat. Géraldine Lacourte med sin man Richard Desvignes var representerade på provningen. Tydliga frukttoner såsom alltid i ekologiska champagner men mycket frisk stil. Byn i norra delen av Reimsberget heter svårstavade Écueil. Här har man arbetat hållbart och hårt för hand sedan 1940-talet så det finns en klar tradition av det naturliga. 85% av vingården är Pinot Noir. Champagnerna är faktiskt lagrade på ekfat gjorda på ekar från byn, det är inte vanligt. En av de bästa i provningen! Den snygga stilrena designen på etiketten gör sitt till.
444 kr

Champagne Paul Dethune Blanc de Noirs Extra Brut Les Crayères Grand Cru 2015
Den här familjen har arbetat med vin sedan 1600-talet och det märks. På provningen fick vi träffa mor och dotter på 18 år och jag frågade om hon ska arbeta med familjens Champagnehus och det ska hon. Det gläder en alltid när den unga generationen är intresserade av att ta över. En mycket fin Champagne från Grand Cru-byn Ambonnay, cirka 30 minuter från Reims och på syd-östra sluttningen av berget. Denna Blanc de Noirs var dessutom årgångschampagne fån 2015, mycket fin till mustiga rätter med exempelvis anklever, upplyser mig mamma Sophie. Jag kan se det framför mig.
899 kr

Annons

Vilmart & Cie Emotion Rosé 1:er Cru 2013

Vilmart
& Cie
Emotion
Rosé
1:er
Cru 2013

Trevlig far och son som driver champagnehuset och var själva på plats på provningen. Dereas rosé från 2013 Premier Cru som legat sex år på flaska var otroligt god, dessutom älskar jag namnet Emotion Rosé. Lätt att dricka nu, men kan också lagras. Wilmart ligger längs södra sluttningarna och får mer sol. Alla odlingar sker biodynamiskt. Flaskformen är annorlunda men tydligen också klassisk, annorlunda än de flesta i Champagne och har sin egen historia. Den här champagnen var otroligt frisk och tydlig i Pinot-stilen, jag kunde tänka mig denna till en god drink på en varm sommarterrass.
999 kr 

Annons