HelgHelg

Agitators nya whisky Argument Småfat bjuder på stora smaker

AgitatorAgitator
Publicerad
Uppdaterad

Nu kommer Argument Småfat. En mycket speciell whisky lagrad på 130-liters kvartsfat.

Realtid.se

Agitator Whiskymakare har gjort sig känd som nyskapande innovatör. En gränsöverskridare i branschen som med ny teknik försöker hitta nya uttryck för whisky. Dessutom är destillatet rökigt vilket borgar för en smakrik, kraftfull maltwhisky. 6000 buteljer står på hyllan i Systembolagsbutiker över hela landet från 25:e mars.

Agitators nya whisky Argument Småfat har lagrats på ”Quarter Casks”, alltså kvartsfat. Måttet kommer från Skottland där man under 1800-talet använde sherryfat på 500-550 liter. En fjärdedel av det motsvarar ungefär de 130-litersfat Agitator använder.

– Här i destilleriet förfogar vi över två separata pannpar som gör det möjligt att producera ett brett spektrum av smaker, säger Agitators destillerichef Oskar Bruno. Från rökig och fruktig whisky till destillat med mycket malttoner i sig. I Argument Småfat har vi provat att lagra på små ekfat för att se vad det ger för effekt på whiskyn.

Annons

Whiskyproduktion startar alltid med maltkornet. Här har säden torvrökts ordentligt. 70 procent av malten har ett rökinnehåll på 30 ppm fenoler, resterande 30 procent är ännu rökigare med 40 ppm. Under jäsningen som pågår i hela sju dagar har två typer av jäst har använts. Förutom vanlig destillerijäst som ger hög alkoholhalt i brygden även en saison-jäst från bryggeribranschen som gör Agitator-ölet smakrikare.

Whiskyn som använts i Argument Småfat kommer från båda pannuppsättningarna, förklarar Oskar Bruno:

– Nio av tio delar har tagits från de konventionella lågrefluxpannorna som ger en mer rökig och maltig kvalitet. Sista delen kommer ur högrefluxpannorna som arbetar energisnålt vid undertryck och ger ifrån sig en sprit som har en fruktig estrig profil med spridda fenoler på toppen.

Annons

Destillaten har lagrats på tre olika typer av 130-litersfat som tidigare innehållit sherry, rökwhisky från skotska ön Islay, kompletterat med specialbyggda fat av kastanjeträ.

– Islayfaten bidrar med distinkta röktoner och en finstämd sälta. Sherry- och kastanjefaten bidrar med fruktighet av röda äpplen, tropisk frukt och ger whiskyn ett torrare avslut.

Den stora utmaningen när det gäller whiskymakande är förstås slutfasen, när den färdiga produkten ska sättas samman. Det gäller att välja ut ”rätt” fat och få till balanserna på ett optimalt sätt. Det är en sak att göra en prototyp, alltså ett litet prov som sedan skickas in till Systembolaget för test. Om man sedan vinner en offertförfrågan, som i det här fallet, ska ju volymen skalas upp och stilen reproduceras intakt.

Annons

– Vi har justerat proportionerna mellan de olika fattyperna för att få rätt karaktär på slutprodukten. Utmaningen är att få till en karaktär som är balanserad och fyllig och som inte avviker från offertproverna.

Hur smakar whiskyn då? Oskar Bruno beskriver Argument Småfat som en komplex maltwhisky som utmanar sensoriken:

– Doftmässigt har Argument Småfat fruktiga toppnoter av mogen tropisk frukt, fikon och röda äpplen parat med en lätt rökighet. Smaken bjuder på kraftiga malttoner, svag rök, russin och fylliga tanniner. Finishen har en lång värmande maltsötma. 

Med start den 25 mars hamnar  6000 flaskor av Agitator Argument Småfat 46 procent på hyllan i Systembolagsbutiker över hela landet. Varunumret är 40415 och priset är 599 kronor för en helflaska på 70 cl.

Annons