Finans Nyhet

Finrummet:  Könst, körv och kultur i Värmland och dags för kräftor

Lisa Lönner, Finrummet, VärmlandLisa Lönner, Finrummet, Värmland
Publicerad

Det blir en Värmlandsguide denna gång för vederbörlig kulturell dos, inklusive ett par Värmlandshistorier.

Vilken härlig sommar vi har haft i Sverige, sol och värme. Många har tagit tillfället i akt och rest iväg utomlands på semester och ändå har svenska hotell och restauranger varit fullbokade. Det har märkts att personalen är ny efter permitteringar, en får hava viss förståelse för icke perfekt service. Å andra sidan uppskattar man den så otroligt när den sker!

En sak är säker, alla njuter av att umgås och få år har vi uppskattat varandra så mycket. Augusti är fortfarande en social månad och det torde innebära kräftskivor innan månne deltavarianten slänger oss tillbaka in i mörker och ensamhet, varför jag tar upp ämnet.

Dukning med Klässbolduk
Sillegårdssolen och pion.

Annons

Ack värmeland du sköna – besöka poeters och konstnärers landskap

Jag är uppvuxen med Värmlandskultur, men när jag nu ser på det utifrån är det smått otroligt HUR mycket konst, poesi, textilkonst, litteratur och teater som kommer från detta landskap i väst. Geijer, Fröding, Selma Lagerlöf, Göran Tunström, Nils Ferlin, Tage Aurell, hela Rackenkolonin ditlockade av Christian Ericsson, Karin Bros, hela familjen Sahlström, Erling Ärlingsson, Lars Lerin…

Jag är uppvuxen med utflykter till gårdar, bruk, föreställningar och utställningar. Tack vare Mia Skäringer får svenska folket ta del av det ”mindre fina”också. För det är så det är. Landskapet där allt vackert finns. Och allt fult, risigt och skruttigt på samma gång. Jag ordinerar en dos Värmland till de perfektionister som arbetar på att ”slappna av”. Värmland är landskapet där man väntar med det mesta till ”imöra”, ska erkännas just det har jag lite svårt för. Men å andra sidan lever man livet. Och väntar med ogräsrensningen… I min Värmlandslista plockar vi förstås de finaste russinen ur kakan.

Min restaurang är full med värmländskt hantverk, utöver mormors egna konstverk, Klässbokdukar och servetter, Taserudstaken, tavlor med mera och alla gäster med Värmlandsbakgrund blir till sig i trasorna direkt. I dessa återbrukstider torde den starka auktionskulturen i Värmland vara i tiden. Jag minns när jag var liten och vi var på auktion med den store auktionsförättaren Lars-Erik Eriksson på scen. I pausen gick jag fram till honom och berättade att ”min mamma är också från Värmland”. Så stor hade jag uppenbarligen uppfattat denna härkomst.

Annons

 

Scenen på Västanå när Körkarlen spelas.

Västanå Teater på Berättarladan i Sunne – Att se Selma Lagerlöfs berättelser uppsatta av Västanå Teater är en upplevelse. Inte bara är uppsättningarna i den gigantiska ladan på Frykens strand – Löven som den heter i Gösta Berlings saga – vackra rent scenografiskt. De spelas med musik och dans inspirerat av Grotowskitekniken. Rörelse, dans och musik är centralt och det gör att inte ens tonåringar somnar. Något år fick man för sig att spela Shakespeare – men i denna lada passar Selma bäst. Årets Körkarlen är mörkare än vanligt och utmärkt bra.

Annons

Konst finns det hur mycket som helst i Värmland. För att inte bli alltför långrandig ger jag mig själv en kort text per besöksmål.

Rackenkolonin, Arvika – Min favorit är det impressionistiska Rackstadsmuséet. Här finns de flesta konstnärer i historien om hur skulptören Christian Eriksson lockade konstnärer från hela världen att bo och måla runt sjön Racken, vars skulpturer finns över hela Sverige, bland annat på Göteborgs Konstmuseum och på Thielska galleriet. Här finns verk av Gustaf och Maja Fjaestad, Björn Ahlgrenson och många fler. Vid infart till Arvika finnes en gigantisk Taserudsstake, de kända ljusstakarna skapade av Chistians brorsbarn Elis i Taserud om vilken det går många Värmlandshistorier.

Bild_7_A_Lerin.jpg

Lars Lerin på Sandgrund och Värmlands konstmuséum – utställningen med omfattande mängd verk av akvarellisten Lars Lerin i det gamla dansbandspalatset samt i Konstmuséet ritat av Cyrillus Johansson med orientalisk stil med tillbyggnad av Carl Nyrén. Kristinehamns museum är också värt ett besök och i denna stad finns ju som de flesta vet en världskänd staty av Picasso.

Sahlströmsgården i skymning.

Sillegården och Sahlströmsgården – Syskonen Ida, Bror och Anna Sahlström förverkligade alla tre sina konstnärsdrömmar till sin fars, den hårdföre affärsmannen Per Sahlströms, stora förtret. De blev alla upptäckta och uppmärksammade för sin konst av Carl Wilhlemsson och deras vägar gick till Stockholm, Paris och Rom. De utvecklade sina värmländska gårdar och hade många stora namn på besök. Anna och Bror Sahlströms vackra konst finns på Sahlströmsgården.

 

Sillegarden.jpg

 

Ida Sahlström trotsade sin fars motvilja och gifte sig med den man hon önskade. Hon var inriktad på konsthantverk och möbeldesign, köpte vackra Sillegården och hade ett 20-tal väverskor runt om i Värmland. Så småningom startade hon ett pensionat för storstadsbor som behövde koppla av och vara kreativa. Gården är unik och vacker i allt med sin ”Sillegårdsblå” färg. Dottern gifte sig senare med Erling Ärlingsson och konstnärsgenerna fortsatte att frodas. Familjen Sahlström äger och driver än i dag båda gårdarna. Båda går att bo och äta på och det finns bra shoppar med utbud av stilfullt värmländskt konsthantverk. Jag har många Sillegårdsmönster i min matsal.

Bild_10_A_Lars_Lerin_i_manga_ansikten.jpg

Alma Löv konstmuseum for unexpected art – Alma hon finns inte. För många år sedan dök vi på konstnärsparet av en slump där de satt på trappan vid sitt enkla röda hus som skulle bli konstmuseum. Vi fick gå en stig med installationer och var rätt hungriga, något kafé fanns inte men vi bjöds på kaffe från thermos inne i ateljén. Inte kunde vi ana hur stort detta skulle bli. Det är en enorm käftsmäll att gå på Alma Löv. Ett museum av starka intryck och många tusen pryttlar. Med kändisskapet kom också pengar och nu kan de investera i riktigt coola installationer här mitt i skogen i Östra Ämtevik. Dessutom finns numera ett bra kafé.

Mat och dryck

För att äta gott tycker jag att tre ställen utmärker sig emedan det finns lite att önska jämfört med andra landskap. Värmland har så fina råvaror och en utsökt tradition särskilt inom ”körv” och charkuteri. När vi var små gick vi till Gösta. Han hade penna bakom örat och eget rökeri. Än i denna dag har jag inte ätit godare körv än den vi köpte hos Gösta. Det finns att göra, värmlänningar!

Almars gård – duktig kock, bäst i Värmland på lokala råvaror och fin gård vid Klarälven nära Karlstad. Tyvärr för det är nästan alltid fullt så förboka i god tid.

Ölme prästgård – Längs E18 innan Karlstad finns Ölme som erbjuder utmärkt traktering och vackra rum i gustaviansk stil.

Sillegården – förutom konst har Sillegården i år ett bra kök och det fanns också ypperliga viner. Teaterpaket finns med föreställning på Västanå – noterar även Kulturtantspaketet. Kaffe med hallonpaj på Idas inglasade vackra veranda är verkligen att rekommendera.

Och det går inte att glömma de vilda bären och svampen i skog och kalhygge, en orsak till att jag återvänder. Som dotter till skogsprofessor Lönner är jag ypperligt nöjd med skogsbrukets aktiva avverkning just nu – det blir mer hallon på hyggena till mig. Skog har vi så det räcker och ett hållbart skogsbruk behövs. Jag gör Lisas produkter på det som plockas.

Värmländska herrgårdar – har man känningar på värmländska herrgårdar så rekommenderar jag att våldgästa era vänner för en värmländsk taffel. I detta festernas landskap visiteras det och lagas middagar, min morfar och mormor besökte mången gård – vilka vet vi alla eftersom allt återberättas varje gång vid varje rundresa. Här är några du kan boka på.

Västanå kombineras gärna med Rottneros herrgård i Gustaviansk stil (Gösta Berlings Ekeby i historien) och gården har en utsökt park. Du kan också besöka välbevarade Von Echstedtska gården i ovanlig välbevarade karolinsk stil med ett på värmländskt vis vackert och mytomspunnet dass med målningar från 1700-talet. Fröding föddes på Alsters herrgård längs E18 utanför Karlstad. Den är vacker och intressant, här fanns förr en mycket bra restaurang men numera kafé i enklare stil. Erik Gustaf Geijer föddes 1783 i Ransäter men gården är av nyare snitt. Tage Erlander är också både född och begraven här och det finns ett mindre museum över honom. Här skrevs också Fredrik August Dahlgrens Värmlänningarna.

På säteriet Hillringsberg där det bedrivits jord- och skogsbruk i stor skala sedan 1600-talet vid vackra Glafsfjorden kan du numera boka ett rum och äta en middag i salen. Också vid Glafsfjorden ordnar festfixaren Johan Petré konserter på framsidan av Sölje herrgård.

Ett besök på Mårbacka torde också ingå. Selma Lagerlöf köpte föräldrarnas gård och med sin berömmelse och rikedom byggde hon ut den till en herrgård. Lite industrihistoria är Uddeholms herrgård och tidigare åkte vi alltid hit för Lars Lerins utställning i en industribyggnad. Nu är den flyttad till Karlstad.

Fårö på Gotland – årets matdestination

Realtids vd Maria Pellborn har besökt Fårö på Gotland, i år verkligen Sveriges matdestination nummer ett. Flera kända Stockholmskrogar flyttade ner hit för säsongen och det förstår man verkligen, här finns otroligt fina råvaror. Maria har besökt några spännande sista utpost-platser på Fårö som är värda att nämna.

 

Bild_13_Cafe_Maffen.jpg

Café Maffen

Ibland vill vi ju ha fika med oss till Fårö innan vi åker upp för bad. Här finns ett trevligt kafé och hembageri med stora kanelbullar, och framförallt är de kända för sin snickerskaka med jordnötssmak. 

Prima gård 

Prima gård är en kalkstensgård med anor från 1600-talet. Jorden är bördig och här växer fikon och örter, druvor, rosor och lavendel. Den trelängade ladugården ger en skyddad växtzon och möjlighet till både sol och skugga. Under försommar och höst finns orangeriet byggt av gamla fönster och matsal i tröskvandringen där väggarna består av rå kalksten. De har en fin butik med hemmarostat kaffe,  handgjorda keramik, ekologiska tvålar, linsåpa och andra vackra ting.

Kutens Bensin 

En nedlagd mack på Fårö.  Full av bilvrak, neonskyltar, rostiga  kylskåp, rock’n’roll-musik och uppstoppade djur. Miljön leder tankarna till hamburgare men här serveras galetter och crêpes, gräddade av äkta crêpiers från Bretagne.

Bästeträsk 

Många åker till Blå lagunen men missar vackra Bästeträsk som är en insjö nära Fårösund på norra Gotland. Möjlighet till hopp ner i kristallklart turkost vatten.

 

Tillbehör till kräftor

Kräftkalas är roligt. Jag har ärvt otaliga kräftdukningar med handsydda haklappar etc. Dessvärre kan jag inte använda dem, jag är allergisk mot kräftor och jag vet ju att det är många tycker inte ens om de små liven. Och även om ni inte är allergiska så vet ni. Nubbe etc.

Jag tycker ett kräftkalas tarvar förstärkning och ni får här förslag på en utsökt färskpotatispaj med dillkronor och gräslök att servera till. Den går att förbereda dagen före.

 

Pajdeg: 

150 g kylskåpskallt smör

3 dl vetemjöl

En gnutta salt

1–2 msk iskallt vatten

Gör så här:

Skär smöret i cm-stora kuber.

Lägg ner smör, mjöl och salt i matberedaren. Kör tills degen ser ut
som smulor. Tillsätt ca 1 msk
vatten och kör tills du har en deg.

Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i
kylskåp minst 1 timme.

Kavla degen och täck en smord pajform.

Förgrädda pajskalet i 200° cirka 15 minuter. Ta ut degen efter fem och tryck till med en handduk.

Fyllning:

4 ägg

3 dl gräddfil

1 dl torrt vitt vin

Små färskpotatisar, cirka 500 gram

4-5 dillkronor

Ett knippe gräslök

En lök

Örtsalt och peppar

Gör så här:

Koka färskpotatisen nästan färdig ca 12 min.

Hacka gräslök och ta av de små fina kronorna längst upp på dillkrona

Vispa ihop ägg, vin, gräddfil med salt och peppar.

Lägg potatis jämt fördelad i pajskalet. Häll på äggstanning. Lägg hälften av gräslök dill ovanpå stanning.

Grädda i ugnen 50 minuter på 160°. Dekorera med resten av gräslök och dillkronor.

Dricka vin till kräftor?

Det ska såklart vara öl till de små liven. Men många har svårt med ölen. Jag tycker inte som många att det ska vara ett halvtorrt vin då kräftor är mycket salta och smakar dillkrona. Ett tips är att dricka ett supertorrt mousserande med mycket frukt kvar, exempelvis ett Pet Nat. Men de kan vara svåra att få tag på.

Varför inte ett ekologiskt Gruner Veltliner?

Bergh Grüner Veltliner Organic, 2020
Nr 74234 99:-

Det finns några Pet Nat i beställningssortimentet om du har tid

Pet-Nat BiancoFattoria Sardi, 2020, Italien, Toscana
Nr 76523 249:-

Finrummet @Realtid finns även på Instagram: Följ oss här >> 

Annons