Finans Nyhet

Finansfolk sökes omgående

Publicerad

Fler bolag vänder sig till börsen för att få in kapital och antalet företagsförvärv ser ut att nå nya höjder i Europa. Finansbranschen är het igen och rekryteringskonsulterna har bråda dagar att fylla lediga stolar kring Stureplan.

Realtid.se

Internetföretaget Tradedoubler och biomedicinföretaget Orexo är de två senaste exemplen på börsnoteringar på Stockholmsbörsen. Riskkapitalbolagen reser samtidigt rekordbelopp till sina fonder. I måndags rapporterade Financial Times att den europeiska M&A-marknaden kommer att nå ett värde av 930 miljarder dollar, cirka 7.400 miljarder kronor för helåret 2005. För att genomföra alla transaktioner skriker branschen efter personal.

Ulrik Swedrup, vd för rekryteringsföretag CV Search, bekräftar att rekryteringen i finansbranschen tagit fart på allvar nu.

– Vi såg en bra tillväxt redan under första halvåret, men sedan augusti har det tagit fart ordentligt. Det är styrt av konjunkturen och av börsen. Det finns en trygghet i att göra affärer igen.

Annons

På vilka områden är efterfrågan störst?

– Det är framför allt inom corporate finance och m&a. Den delen av finansbranschen är het just nu.

Pressar efterfrågan på personal även upp lönerna?

Annons

– Nej, jag har inte sett en sådan utveckling än. Att marknaden är het just nu behöver inte automatiskt betyda att lönerna stiger. Däremot tror jag att de rörliga ersättningarna kommer att komma upp till diskussion efter nyår.

Inom försäkringsbranschen ser Ulrik Swedrup en stor efterfrågan på personal inom sparsidan. Men han pekar även ut sakförsäkringar som en bransch som har framtiden för sig.

– Allt fler unga kommer att söka sig till sakförsäkring som tidigare varit lite tråkigt. Det beror på att det sitter många äldre inom sakförsäkring som saknar högre utbildningar. Därför kommer allt fler unga välutbildade att försöka slå sig in där.

Annons

När det gäller affärsjuristerna ser Ulrik Swedrup en förskjutningar av uppgifter, där juristerna tar över mer och mer av prospektskrivandet från investmentbankerna.

Handelsbanken Capital Markets säger att de aldrig upphört med rekryteringen av nyutexaminerade ekonomer, men att det i dag märks en skillnad på utbudet.

– Det är en ökad konkurrens nu om de duktigaste personerna, men vi har än så länge lyckats få dem vi vill ha, säger Svante Andreen, chef för Handelsbankens corporate finance-avdelning.

Hur påverkas lönenivåerna hos er?

– Den här branschen är ju bonusdriven så kompensationen är till sin natur rörlig eftersom den varierar med resultatet. Det här året blir ett bra år för ganska många, lönsamheten i branschen är god. Det räcker med att titta på att antal publika bolag och en del offentlig redovisning så kan man ju konstatera att det är ett bra år för finansbranschen i stort.

Petter Brunnberg

petter.brunnberg@realtid.se

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Annons