FI ska utreda amorteringsfrist vid nyproduktion

Niklas Wykman, finansmarknadsministerNiklas Wykman, finansmarknadsminister
Finansmarknadsminister Niklas Wykman. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur det undantag från amorteringskravet som kan ges för nyproducerade bostäder fungerar i praktiken. Undantaget kom till för att motverka att amorteringskravet skulle dämpa nyproduktionen av bostäder.

Realtid.se

Bolånetagare har sedan amorteringskravet infördes haft möjlighet att ansöka om ett undantag när de tar lån för att köpa en nyproducerad bostad. Undantagen från amortering beviljas av banken och kan ges i upp till fem år.

Byggbranschen är konjunkturkänslig och bostadsbyggandet minskar nu snabbt. I ljuset av det ska Finansinspektionen undersöka hur bankerna använder möjligheten att bevilja undantag från amorteringskravet när man köper en nyproducerad bostad. Det skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att bostadsköpare känner till den här möjligheten till amorteringsundantag, och att det tillämpas på ett ändamålsenligt sätt. Vi är medvetna om att undantaget i sig inte kan lösa alla problem på bostadsmarknaden, men det är en pusselbit, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i en skriftlig kommentar.

Annons

Finansinspektionen ska redovisa uppdraget senast den 28 februari 2024.

Annons