FI: Bitcoinbedrägerier från Karibien dominerar
Ekobrott

FI: Bitcoinbedrägerier från Karibien dominerar

Bitcoin dominerar när det gäller investeringsbedrägerier, och ofta utger sig bedragarna för att representera värdepappersföretag registrerade på Marshallöarna.

Uppdaterad 2021-04-12
Publicerad 2021-04-12

Investeringsbedrägerier omsätter årligen miljardbelopp. Det visar Finansinspektionens (FI) genomgång av bedrägerier under årets första tre månader.

Efter årets första kvartal konstaterar FI att investeringsbedrägerierna fortsätter på oförändrat hög nivå. Det vanligaste är att bedragarna lockar med lönsamma investeringar kopplade till bitcoin. Antingen direkta investeringar i kryptovalutan eller någon typ av värdepapper baserade på bitcoin, som så kallade cfd, contracts for difference, som spekulerar i prisförändring på bitcoin.

Just nu uppger många bedragare att de ringer från företag i Karibien, specifikt Marshallöarna samt S:t Vincent och Grenadierna. 

Oftast utger sig bedragarna för att representera ett värdepappersbolag. Det finns oftast en förtroendeingivande webbplats som de hänvisar till. Där får konsumenten ett konto där de kan köpa och sälja bitcoin eller värdepapper. Investeringen ser ut att växa och konsumenterna uppmuntras att investera mer. Men i själva verket är allt en lögn och alla pengar försvinner direkt, skriver FI. Många aktörer annonserar också i sociala medier.

De är också vanligt att redan utsatta kontaktas av personer som utger sig vara advokater eller att de företräder brottsutredande myndigheter i ett annat land. De erbjuder sig att hjälpa till att få tillbaka förlorade pengar mot en avgift på några procent. I själva verket är detta bara en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka lura av redan brottsutsatta konsumenter mer pengar.

En obehaglig utveckling som FI noterat på senare tid är att konsumenter vid fler tillfällen berättar att bedragarna övergår till att bli hotfulla om konsumenten vill sluta satsa pengar.

 

 

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in