FinansNyhet

Fed sänker räntan med 50 punkter

Jerome Powell ordförande för USA:s Federal Reserve. Foto: Federal Reserve
Publicerad

UPPDATERAD Federal Reserve, med Jerome Powell i spetsen, har överraskande beslutat att sänka räntan med 50 punkter till 1,00-1,25 procent.

Camilla Jonsson

S&P 500 – index över de 500 största bolagen i USA – vände från minus 1,0 procent till plus 1,4 procent direkt på beskedet om räntesänkningen från Fed. Dow Jones industriindex och Nasdaqs kompositindex bjöd på liknande mönster, de båda indexen är upp 1,4 respektive 1,1 procent. 

Även Stockholmsbörsen steg rejält på nyheten. Det breda OMXSPI-indexet gick från en uppgång på 1,8 procent till plus 3,2 procent. OMXS30 gick från plus 1,2 procent till 2,7 procent.

”Grunderna i den amerikanska ekonomin är fortfarande starka. Coronaviruset utgör emellertid förändrade risker för den ekonomiska aktiviteten. Mot bakgrund av dessa risker och till stöd för att uppnå sysselsättnings- och inflationsmål beslutade kommittén i dag att sänka ränteintervallet med 0,5 punkter till 1,00-1,25 procent. Kommittén följer noggrant utvecklingen och dess konsekvenser för de ekonomiska utsikterna, och kommer att använda verktyg för att agera på ett lämpligt sätt för att stödja ekonomin”, skriver Fed i ett pressmeddelande.

Annons

Samtliga medlemmar i kommittén röstade för räntesänkningen. Enligt Nyhetsbyrån Direkt är dagens räntesänkning den första mellan två ordinarie möten sedan finanskrisen 2008. 

Fed uppger vidare att de följer utvecklingen noggrant och implikationerna för de ekonomiska utsikterna, och kommer att använda sina verktyg och agera på lämpligt sätt för att stötta ekonomin.

USA-ränterörelserna sjönk på beskedet, med den tvååriga statsobligationen 10 punkter ned till 0,78 procent medan den tioåriga statsobligationen är ned 3 punkter till 1,09 procent, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Annons

En timme senare vände de flesta index åter ned. Stockholmsbörsens OMXPI stängde på +1,59 procent och OMXS30 på +0,92 procent. S&P 500 ligger på minus 0,97 procent. 

Annons