Finans Nyhet

Fastighetsbolag i blickfånget för utköp från börsen

Mattias Eriksson, Linda Lyth, Anders Haskel och Amanda Welander.Mattias Eriksson, Linda Lyth, Anders Haskel och Amanda Welander.
Mattias Eriksson, Linda Lyth, Anders Haskel och Amanda Welander.
Publicerad
Uppdaterad

Fredagspanelen, bestående av aktiestrategen Mattias Eriksson, investeringsstrategen Linda Lyth, börsanalytikern Anders Haskel och analyschefen Amanda Welander, svarar i dag på frågor om utköp och nynoteringar, vilken bransch som dominerar utköpen samt vilka bolag som kan vara utköpskandidater under 2019.

Sara Johansson

Mattias Eriksson, fondförvaltare på Coeli samt författare av boken Köp Billigt Sälj dyrt

Hur kommer utköpen respektive nynoteringarna se ut under 2019?
– Jag är förvånad över att det inte blev fler utköp under 2018. Nu kan eventuellt oron för en sämre konjunktur göra att köpare lägger utköpsplaner på hyllan men samtidigt är det troligt att en lägre värdering gör vissa bolag attraktiva att köpa ut från börsen. Det blir sannolikt betydligt färre noteringar i år jämfört med 2018 mot bakgrund av den svaga börsutvecklingen.

Finns det en typ av bolag eller bransch som kommer dominera utköpen och varför?
– Det har länge talats om att flera av de fastighetsbolag som handlas till hög substansrabatt borde bli utköpta, till exempel Kungsleden som har ett attraktivt bestånd och en stark balansräkning men som handlas till en kraftig substansrabatt. Räntorna ser ut att fortsätta ligga på en relativt låg nivå, vilket gör fastigheter till ett attraktivt tillgångsslag. Den globala spelutvecklingssektorn bör fortsätta sin konsolidering. De svenska bolagen, som till exempel Stillfront, kan både förvärva och bli förvärvade.

Annons

Vilka bolag ser du som utköpskandidater och varför?
– Humana, som är ett omsorgsbolag med en stabil verksamhet, värderas lågt och har ett private equity-bolag som största ägare. Bolaget är missförstått och kanske passar bättre utanför börsen
– Nordic Waterproofing är ett byggrelaterad bolag som tillverkar platta tak. Det verkar på en väldigt attraktiv marknad med ett fåtal stora tillverkare och massor av små köpare av de här produkterna, vilket ger tillverkarna en relativt stark position. Bolaget är inte lika konjunkturkänsligt som andra delar av byggsektorn men aktien har fallit kraftigt på oro för bostadsmarknaden i Sverige. Det är orättvist, tycker jag. Aktien handlas idag kring noteringskursen på 71 kronor. Bolaget var tidigare private equity-ägt, innan noteringen sommaren 2016, och kan mycket väl bli det igen
– Billerudkorsnäs är i slutfasen av en investeringstung period. Bolaget har nu en välinvesterad produktionsstruktur och dessutom en imponerande kundbas och verkar på en marknad med solida tillväxtförutsättningar. Till dagens (låga) värdering bör bolaget vara intressant för både en industriell aktör och private equity. Se även.

Vilka kommer vilja köpa ut?
– Private equity-bolagen sitter på mycket pengar och i och med börsnedgången bör ett flertal bolag blivit intressanta för den typen av aktör.

 

Annons

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners

Hur kommer utköpen respektive nynoteringarna se ut under 2019?
– Börsklimatet har försämrats och osäkerheten och svängningarna har ökat, men med det har värderingarna kommit ner. Räntorna är fortsatt låga samtidigt som det finns gott om kapital och det kan tala för att utköpsaktiviteten förblir god. Däremot tror jag noteringsaktiviteten kommer vara lägre. Vi har några intensiva noteringsår i ryggen, men under 2018 har det bromsat in och många gick inte särskilt bra. Det har varit lite för enkelt att skaffa kapital via börsen och riskviljan har gått ner samtidigt som prisförväntningarna spretar vilket kommer påverka förutsättningarna för noteringar.

Finns det en typ av bolag eller bransch som kommer dominera utköpen och varför? Vilka bolag ser du som utköpskandidater och varför?
– Jag tror nordiska bolag generellt kommer fortsätta vara intressanta kandidater på transaktionsmarknaden, inte minst för utländska köpare och exempel på branscher som skulle kunna vara på radarn är media och telekom, spel samt teknik. Där går utvecklingen snabbt fram och konsolideringstrenden kommer sannolikt bestå.

Annons

Vilka kommer vilja köpa ut?
– Det kan vara både PE-bolag och industriella köpare. PE-fonderna har blivit fler och måste fortsätta förvärva samtidigt som industribolag alltid har ett behov av att göra strukturaffärer. Lägre värderingar gör det lättare att räkna hem strategiska förvärv.

 

Anders Haskel, börsanalytiker, Aktiespararna, samt författare till böckerna Bli grymt rik på aktier!, Hitta kursvinnare – konsten att bygga en lönsam aktieportfölj med Aktiespar samt Analysboken: strategier för ett framgångsrikt aktiesparande

Hur kommer utköpen respektive nynoteringarna se ut under 2019?
– Lägre värderingar kommer att leda till fler utköp förutsatt att inte konjunkturen försämras kraftigt. I ett sådant läge kommer att köparna att bli mer avvaktande. Vad gäller nynoteringar talar allt för att antalet kommer att minska rejält på grund av det sämre börsklimatet.

Finns det en typ av bolag eller bransch som kommer dominera utköpen och varför?
– Jag tycker att det är svårt att peka ut en speciell bransch, möjligen kommer vi att få se ytterligare några utköp inom bygg- och fastighetssektorn där finansiellt pressade aktörer med potentiellt värdefulla tillgångar kan komma att locka köpare.

Vilka bolag ser du som utköpskandidater och varför?
– Samma sak här. Det är svårt att peka ut några specifika bolag eftersom det i bästa fall handlar om kvalificerade gissningar. En del bolag på börsen har ju pekats ut som uppköpsobjekt under lång tid utan att något har hänt.

Vilka kommer vilja köpa ut?
– Närmast tillhands ligger riskkapitalbolagen som har gott om pengar. Samtidigt har noterade bolag relativt sett blivit mer attraktiva för riskkapitalbolagen att lägga bud på i takt med att börsvärdena har gått ner.

 

Amanda Welander, Analyschef på CBRE.

Hur kommer utköpen respektive nynoteringarna se ut under 2019?
– Det finns gott om pensionskapital som letar avkastning, eftersom många arbetstillfällen har flyttat till länder i Asien som har hög sparkvot. Världen har även rekordhög andel människor i 40-60 års åldern då man normalt sparar som mest till pensionen, och detta kommer att fortsätta åtminstone de närmaste 10 åren. Eftersom vi befinner oss sent i en högkonjunktur brukar plattformsaffärer normalt sett öka. Det finns därför anledning att tro att det kan bli stora affärer sett till volym.

– Vad gäller nynoteringar hänger det på att börsklimatet inte blir alltför volatilt för att det ska komma många nya bolag på börsen. Branscher i strukturell tillväxt som ännu inte nått helt stabil intjäning kan tänkas leta sig till börsen, såsom spelutvecklingsbolag och e-handel av olika slag.

Finns det en typ av bolag eller bransch som kommer dominera utköpen och varför?
– Inom fastighetsbranschen är logistik och hyresbostäder heta investeringsteman. Här är frågan mer om man kommer vilja sälja. Logistik, gärna citynära lägen, förväntas växa i takt med e-handeln. Hyresbostäder har i princip en obefintlig vakansrisk i Sverige och anses vara mycket attraktivt av internationella investerare, som vi ju har sett i fallet med Victoria Park. Sedan är inte sista ordet sagt om Stendörren.

Vilka bolag ser du som utköpskandidater och varför?
– Vi tror på konsolidering bland bostadsutvecklarna. Hetast är de med byggrätter i attraktiva områden.

Vilka kommer vilja köpa ut?
– Det finns en rad tänkbara aktörer, men några sannolika är stora börsnoterade fastighetsbolag som letar strukturaffärer och internationellt institutionellt kapital.

Annons