Börs

EY: Sämsta globala noteringsklimatet sedan 2009

Årets första kvartal var ovanligt svagt när det gäller börsintroduktioner, enligt en ny rapport från Ernst & Young.

Finwire
Publicerad 2016-03-22

Globalt minskade aktiviteten signifikant under första kvartalet 2016 när det gäller börsintroduktioner (IPO). Det framgår av en konsultfirman EY:s rapport Global IPO Trends .

Totalt drog kvartalets 167 IPO:er in 12,1 miljarder dollar – en nedgång med 39 procent i volym och en minskning med 70 procent i kapital jämfört med samma kvartal i fjol.

Det var därmed det sämsta första kvartalet sedan 2009.

Nedgången i aktiviteten i första kvartalet kan delvis förklaras av kursfallen för oljepriset och råvaror och förstärkningen av den amerikanska dollarn. Den ekonomiska volatiliteten som innebar också att investerarna valde att "vänta och se"  eller söka andra alternativ, till exempel. förvärv och samgåenden.

EY-direktören Martin Steinbach kommenterar att avmattningen är synlig i alla regioner världen över, men han noterar att det ändå sker i genomsnitt en nyintroduktion varje dag.

Kina stod för kvartalets största IPO: China Zheshang Bank, som drog in 2,0 miljarder dollar. Den följdes av japanska LaSalle Logiport REIT som tog in 872 miljoner dollar och brittiska Metro Bank som fick in 613 miljoner dollar.

Asien-Pacific stod för 54 procent av kapitalet, med dominans av Kina och Japan. Regionen följdes av Europa med 35 procent. De amerikanska börserna stod endast för 6 procent.

Årets första kvartal är i regel det med minst IPO-aktivitet.

Platsannonser