Experter oense om räntekonsekvenserna för bostadsrätter

Taggar i artikeln

Riksbanken
Skiljeman ska pröva tvist om ändring av hyran i Stockholms stadSkiljeman ska pröva tvist om ändring av hyran i Stockholms stad
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

En expert hävdar att en avgiftshöjning med 35-40 procent väntar för Sveriges bostadsrättsföreningar. Branschorganisationen Bostadsrätterna menar däremot att många föreningar har ett gott ekonomiskt läge och att det inte går att dra så resoluta slutsatser.

Anders Frick

– Räntorna skenar i finansieringsmarknaden till bostadsrättsföreningar. Det kommer krävas kraftiga avgiftshöjningar för att hantera de ökade kostnaderna, säger Hans Arén, vd för Finopti, till Realtid.

Finopti arbetar med finansiell optimering för just bostadsrätter och Hans Arén har gjort en beräkning som visar att avgifterna i bostadsrättsföreningar inom ett par år behöver höja med 35-40 procent enbart för att bibehålla nuvarande resultat i föreningen. Anledningen är ökade räntekostnader samt höjda energipriser.

– För den enskilde medlemmen i bostadsrättsföreningen innebär det stora utmaningar med avgiftshöjningar på 35-40 procent i kombination med kraftigt ökade egna räntekostnader för de egna lånen. Sannolikt kommer inte att alla medlemmar att klara detta utan behöva hitta en annan boendeform, vilket kommer att sätta press på bostadsrättspriserna, säger Hans Arén.

Annons

Branschorganisationen Bostadsrätterna menar däremot att det inte går att komma med så svepande påståenden.

– Vi har inte räknat på effekterna av eventuella räntehöjningar. Men vi ser ofta att företag, förvaltare, eller för den delen vissa banker, går ut med siffror som påstår att avgifterna i bostadsrättsföreningar måste öka av olika anledningar. Bostadsrättsföreningar är väldigt olika och vi menar att det många gånger är svårt att dra generella slutsatser och vi är försiktiga med att ange exakta tal, säger Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna, till Realtid.

Organisationen ser dock flera anledningar till varför föreningarna sannolikt inte kommer att drabbas så kraftigt som Hans Arén på Finopti påstår. Många föreningar har olika längd på lånens bindningstid, vilket gör att det tar längre tid för en högre ränta att få genomslag. En del föreningar kan kanske, tack vare den senaste tidens låga räntor, betala av delar av sina lån och på så vis påverka räntekostnaden.

Annons

– En förening som har hyresrätter kan kanske sälja dessa på sikt och få in pengar att amortera lån, och föreningen kan kanske kompensera högre ränteutgifter med att dra ner på andra kostnader. Kort sagt så ser lånebilden olika ut: en del har väldigt låga lån eller inga alls, medan andra är högre belånade men att det kan finnas en orsak till det. Vi ser till exempel föreningar med kommersiella lokaler där föreningen betalar renoveringar men tar in det på lokalhyran, säger Kenny Fredman, och fortsätter:

– Generellt sett är bostadsrättsföreningar lågt belånade, då det sedan finanskrisen på 90-talet är bostadsköparen som står för större delen av lånen, i form av sitt eget bostadslån, säger han.

Annons